+ Meer informatie

(i22jd

6 minuten leestijd

Hallo ladies en gentlemen! Weet een van jullie een middeltje tegen diefachtige eksters? De zwartwitte rovers eten al m'n tomaten op. Meestal kun je ze horen aan hun niet-zo-mooi-geschreeuw, maar als je helemaal niks hoort, moet je ze in de gaten houden.

Kijk ik uit het achterraam... ja hoor, zit er weer eentje te schransen! Zo gauw je in de benen komt, fladderen ze haastig weg, want ze zijn geweldig goed uitgeslapen. Affijn, hóór ik het, als er een goed wegjaagmiddel is? Mooi, dan ga ik eerst een weekprijs uitreiken. Aan: Ellie Hovestadt, J. C. Pieckstraat 13, Werkendam. Ik krijg wel eens vaker straten met verkeer, maar déze tekening ziet er prachtig verzorgd uit, met stopborden en al.

Heel graag had ik weer een paar nieuwe puzzelaars de hand gedrukt. Maar nee, de post is nog niet geweest en dit stuk moet nodig op de post.

Tot hiertoe gaat het prima met de brieven. Jullie sturen me veel antwoorden toe. Er is wel eens een krant kwijtgeraakt, maar dat kan Jan en alleman overkomen. Nog even een bezorgde puzzelaarster gerust stellen. Je snapt niet dat je zomaar 150 punten achter bent geraakt bij je zusje.

Nou, dat is ook niet zo; het scheelt een punt of twintig. Waar komt je ongerustheid vandaan?

Ten slotte: heel veel bedankt voor de vaas met bloemen en een heel blad vol dieren. En de grote rebus over oom Rien vond ik ook fijn! Nog een klein stukje reis en dan zit het er voor vandaag weer op.

Je verslikken in drie kleine mootjes patat kun je niet zachtjes doen. Ik tenminste niet. Bij mij thuis zeggen ze altijd dat ik verschrikkelijk overdrijf en me niet moet aanstellen. In de cel klonk het helemaal oorverdovend. Het I S J E S roemsde tegen de muren op.

Het duurde maar even of een kwaaie stem vroeg door de microfoon: „Stilte en wel direct! Moet ik misschien bij je komen? STIL! zeg ik. Is dat begrepen?" Maar ja, je zult het maar Spaans-benauwd hebben. Mijn vrouw sloeg me stevig tussen de schouderbladen, net zolang tot de laatste kruimel eruit gevlogen was. Hè, hè, wat een opluchting.

De boze man dreigde met van alles en nog wat. Ik dacht: Schreeuwers geen gebrek en blaffende honden bijten meestal niet. Nu, déze ook niet. Hij grommelde iets over: „Rapport opmaken en klacht indienen". Toen klikte hij het toestel uit en ging verder met z'n krant. Het zal wel geen beste krant geweest zijn. Goeie manieren had hij er in ieder geval niet uit geleerd. Gegroet! Oom Rien PUZZEL Omdat het nog steeds vakantie is, wil ik ook vandaag een gemakkelijke en nietgrote puzzel aan jullie voorleggen. Het gaat zo: de eerste vraag is: Wie was de knecht van Mozes in de woestijn? Op verschillende plaatsen in de Bijbel kun je het antwoord vinden. Dat was Jozua. Schrijf maar op als eerste antwoord.

En nu komt het! De laatste letter van Jozua, dus de a, is meteen de eerste letter van het tweede antwoord. Als je het tweede antwoord gevonden hebt, gebruik je de laatste letter voor het derde antwoord. Telkens is de laatste letter van een antwoord óók de eerste letter van het volgende antwoord. Nou, is dat gemakkelijk of niet?

Sommige mensen zeggen dat ik heelstreng en donker kan kijken. Maar dat doe ik bij jullie nooit. Ik ben veel te veel op jullie gesteld. Er is geen mens in Nederland (denk ik), die zóveel bovenstebeste vriendjes heeft als ik. Ik mag wel in m'n handjes knijpen. Doe ik!

Maken jullie intussen even deze fijne puzzel? 1. Wie was de knecht van Mozes in de woestijn? 2. Wie moest sterven terwijl hij met z'n lange haren aan de takken van een boom hing? 3. De naam van een prins in Egypte die óók de kleinzoon van een kreupele man was. 4. De naam van een prins in Egypte die een grotere zegen kreeg dan zijn oudere broer. 5. Een man van wie je z'n leven kunt verdelen in drie keer veertig jaar; die man is dus 120 jaar oud geworden. 6. Een van de vrouwen die met specerijen het lichaam van de Heere Jezus wilde zalven (Markus 16). 7. Een koning die tegen haar neef zei: „Ik zal naar de koning gaan, al mag dat eigenlijk niet". 8. Een koning die door zijn eigen dwaasheid het grootste stuk van zijn land verloor. 9. Een vrouw die lelijke dingen zei van haar broer en voor straf door de Heere met melaatsheid werd geslagen. 10. De neef van koningin Es

ther. 11. Een hoofdman uit het Filistijnse land die bij David bleef toen die moest vluchten voor Absalom (2 Samuel 15). 12. De nieuwe naam die Jakob van de Heere kreeg, toen hij met Hem had geworsteld aan de Jabbok. 13. Een vrouw met zwakke ogen; ze was de moeder van Levi en Juda. 14. Een heel goddeloze koningin die bijna al haar kleinkinderen liet vermoorden om zélf alleen de baas te kunnen worden. 15. Een van de twaalf zonen van Jakob. PRUTSER Deze keer willen we met elkaar gaan werken met lapjes. Het is belangrijk dat je die lapjes goed kunt knippen; het gemakkelijkst is katoen. Je hebt de tekening vast al bekeken.

Het is een bol van frigoliet, sommige kinderen noemen het ook wel piepschuim.

Die bol is heel licht. Nu knippen we van de katoenen lap een reep van 2 a 3 cm lang.

Probeer het een beetje recht te doen, maar heel belangrijk is dat niet. Van die reep knip je nu vierkantjes. Als je een kartelschaar hebt, kun je die gebruiken. Dat geeft een heel grappig effect. Die vierkantjes verwerk je nu in een bol. Dat doe je zo... De achterkant van een satéprikker druk je in het midden van je stofje. En daarna in de bol en trek de prikker eruit. Het lapje blijft nu klemzitten. De volgende prik je er vlak naast en zo maar door. Het is een geduldwerkje, maar het wordt heel leuk. Je kiest kleuren uit die passen in de kamer waar de bol moet hangen. Je kunt de bol in verschillende grootten kopen in de handenarbeid-winkel en de prijs is ongeveer twee kwartjes.

Met een speld kun je een lint aan de bol maken, eventueel met een nog loshangende strik.

Leuk in de top van een wieg! Je kunt er ook een steel aan maken, van een plantenstokje bij voorbeeld, en het in een potje doen.

Dan kan de bol in de vensterbank staan. Leuk voor de verjaardag van vader of moeder, opa of oma misschien? Je merkt wel dat iedereen ermee aan de slag kan. Er is altijd wel iemand blij -Wm te maken. En vergeet een zieke niet!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.