+ Meer informatie

„Bouw van centrale op Maasvlakte overbodig"

Veel kritiek op milieu-effectrapportage

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Tijdens een gisteren gehouden symposium is er van diverse kanten kritiek gekomen op de plannen voor de mogelijke bouw van een poederkoolcentrale van 600 MW op de Maasvlakte. Het symposium was door de provincie Zuid-Holland georganiseerd aan de vooravond van de heroverweging die de minister van economische zaken heeft toegezegd van een besluit over de bouw van de centrale op de Maasvlakte.

De rechter heeft eerder dit jaar een besluit van minister Andriessen om op de 'Maasvlakte een poederkoolcentrale neer te zetten naar de prullenmand verwezen. De minister moest eerst milieuvriendelijker alternatieven onderzoeken. Er is inmiddels in concept een rapport klaar over de milieu-effectrapportage (MER). Dat rapport kreeg gisteren echter veel kritiek. Vooral de bekende milieudeskundige prof. dr. L. Reijnders, hoogleraar van de vakgroep Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en medewerker van de Stichting Natuur en Milieu, had er niet veel goede woorden voor over.

Hij bestreed verder ook de opmerking van de Zuidhoilandse commissaris mr. S. Patijn dat de verwachte trendbreuk voor wat betreft de daling van het energieverbruik in Nederland uitblijft. „We moeten ons niet neerleggen bij het uitblijven van die trendbreuk, maar integendeel juist een trendbreuk maken", zo betoogde de Amsterdamse hoogleraar. Hij verwacht dat er wat betreft het verbuik van elektriciteit de komende tien jaar een efficiencyverbetering bereikt kan worden van ongeveer 40 procent.

Elektriciteitsvoorziening

Ook het Tweede-Kamerlid dr. D. K. J. Tommei (D66) is geen voorstander van de bouw van de centrale. Volgens hem is de bouw van de centrale overbodig en kan deze „zonder risico's voor de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening achterwege blijven". De D66'er meent dat wanneer toch voor een 600 Megawattcentrale wordt gekozen, die zeker geen met poederkool gestookte moet zijn, maar eerder een veel schonere met gas gestookte of eventueel een volgens het kolenvergassingsprocédé. Hij wees er op dat argumenten als zou ons land niet te veel met gas gestookte centrales moeten hebben inmiddels achterhaald zijn.

Patijn daarentegen sprak zich wel uit voor de bouw van de nieuwe Maasvlaktecentrale.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.