+ Meer informatie

Veteranen krijgen van Ter Beek toch uitkering en pas

1 minuut leestijd

DEN HAAG - In Nederland leven nog duizend veteranen die langer dan vijif jaar in het voormalige Nederlands-Indië hebben gediend. Zij krijgen allen een eenmalige uitkering van 7500 gulden. Over dit geld hoeft geen belasting te worden betaald.

Minister Ter Beek van defensie heeft hiertoe besloten op aandrang van de fracties van CDA en PvdA in de Tweede Kamer. De bewindsman heeft zich vorig jaar nog verzet tegen een dergelijke uitkering. Beide regejingsfracties zouden met moties zijn gekomen als de minister niet zelf het initiatief had genomen. Vrijwel de gehele Kamer vindt dat de veteranen recht hebben op deze uitkering.

Dienstplichtigen die van 1943 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap hebben doorgebracht, krijgen een bedrag van 750 gulden belastingvrij in handen. Dit bedrag komt overeen met de soldij waarop de betrokkenen recht hadden gehad als zij niet door de Duitsers gevangen waren genomen.

De minister denkt nog na over de invoering van een kortingspas 'voor veteranen. Met dit pasje kunnen veteranen goedkoper reizen. Daarnaast zouden bezitters gratis defensiemusea kunnen bezoeken. Kosteloze abonnementen op defensiebladen horen ook bij het pakket. Met organisaties van oud-strijders vindt nog overleg plaats over uitbreiding van de faciliteiten van deze veteranenpas.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.