+ Meer informatie

De volmaakte mens (I)

1 minuut leestijd

In 1747 verscheen in Leiden een plaatwerk dat nog altijd geldt als een hoogtepunt in de geschiedenis van de anatomische illustratie: de Tabulae sceleti et musculorum corporis humani ofwel: afbeeldingen van het geraamte en de spieren van het menselijk lichaam. Tientallen jaren achtereen is aan deze atas gewerkt door de Leidse hoogleraar in de anatomie Bemhard Siegfried Albinus (1697-1770) en de Amsterdamse tekenaar en graveur Jan Wandelaar (1697-1759). Over de totstandkoming van deze atlas is vanaf 3 setptember tot en met 5 januari 1992 een tentoonstelling te zien in het Museum Boerhaave, rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en van de geneeskunde in Leiden.

Professor Albinus had heel uitgesproken opvattingen over de anatomie, waarbij hij uitging van een wiskundige benadering van de lichaamsbouw. Hij streefde naar een weergave in het platte vlak van de homo perfectus, de volmaakte mens, waarin symmetrie overheerste en de ligging van organen en spieren werd bepaald door wetmatigheden en regels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.