+ Meer informatie

Vianen maakt zich nu al los van Z-Holland

Utrecht wil grenswijziging versnellen

2 minuten leestijd

UTRECHT - De binding die Vianen heeft met Zuid-Holland neemt met de dag af, terwijl de banden met de provincie Utrecht juist steeds meer toenemen. Met die boodschap ondersteunde burgemeester mevrouw drs. D. A. M. Korenman van Vianen het GS-voorstel de provinciegrens te wijzigen.

Het dagelijks bestuur van de provincie probeert al enige tijd Vianen binnen zijn grenzen te krijgen. Dat proces verloopt moeizaam, omdat Zuid-Holland fel tegen is. Die provincie is bang dat het terughoudende bouwbeleid in het Groene Hart straks door Vianen en Utrecht wordt genegeerd. Althans voor een deel.

Hoewel dat niet zo openlijk wordt uitgesproken, hoopt Vianen dat het van Utrecht inderdaad meer woningen mag bouwen. In het voorstel van Utrecht wordt daar ook niet geheimzinnig over gedaan. Van Zuid-Holland mag de gemeente tussen 1995 en 2005 in totaal 609 woningen bouwen, terwijl Vianen van de buurman in diezelfde periode er zeker 734 huizen mag neerzetten.

De grote fracties in Provinciale Staten van Utrecht juichen de uitbreiding met Vianen van harte toe. De VVD vond gisteren tijdens de commissievergadering hierover dat het proces zelfs versneld moest worden. Verantwoordelijk gedeputeerde Robbertsen zegde toe dat bij het kabinet te zullen bepleiten. Dat is nu aan zet en vervolgens de Tweede Kamer.

GroenLinks, SP, SGP en RPF/GPV hadden gisteren duidelijk meer moeite met het voorstel. Voordat Provinciale Staten volgende week een definitief besluit nemen wil GroenLinks eerst wat meer duidelijkheid over het bouwbeleid van de provincie in dat gebied. Bovendien wees die fractie op het grote aantal bezwaarschriften vanuit Vianen zelf (meer dan duizend) tegen de provinciegrenswijzing. Ook de SP verbaasde zich over het gebrek aan draagvlak bij vooral de kerndorpen van de gemeente.

De SGP waarschuwde Vianen voor al te veel gretigheid. "Wat staat Vianen in Utrecht te wachten? Kijken maar eens wat de gemeente Utrecht met Vleuten-De Meern doet." Gedeputeerde Robbertsen haastte zich te zeggen dat van een mogelijke herindeling met een andere gemeente vooralsnog geen sprake is. "Dat gebeurt alleen als er bestuurlijke knelpunten zijn."

Schijnargument

De RPF/GPV vroeg zich vooral af wat de meerwaarde van Vianen voor de provincie is. Volgens de gedeputeerde betekent deze gemeente "een verrijking" voor Utrecht. De christelijk combinatie vond het argument van "meer betrokkenheid op de provincie Utrecht" een schijnargument om Vianen binnen te halen. "Kesteren is voornamelijk georiënteerd op Veenendaal maar halen we ook niet onze provincie binnen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.