+ Meer informatie

Bijna geen werk voor partieel leerplichtigen

Oplossing moeilijk te vinden

2 minuten leestijd

UTRECHT — Het is bijzonder moeilijk de partieel leerplichtigen, jongeren van 16, 17 jaar die een of twee dagen in de week een opleiding moeten volgen, aan een baan te helpen. Een oplossing voor de problemen is er eigenlijk niet of je zou de partieel leerplichtigen weer volledig leerplichtig moeten maken.

Dat verzuchtte drs. Pot, directeur van het gewestelijk arbeidsbureau (GAB) in Utrecht, dinsdag bij de maandelijkse bekendmaking van de arbeidsmarktcijfers. In augustus waren er in de stad Utrecht en omstreken wat de mannen betreft weinig spectaculaire verschuivingen. Hoewel de arbeidsmarkt, vergeleken met vorige maand iets verslechterde. Er stonden 2552 mannen als werkloos ingeschreven, bijna 100 meer dan eind juli. Er waren bijna 1760 vrouwen als werkloos geregistreerd, bijna 200 meer dan vorige maand. Het aantal schoolverlaters onder de werkzoekenden nam vergeleken met vorige maand met maar liefst 50 procent toe.

Schoolverlaters

Pot verwacht dat het niet al te veel problemen zal geven die schoolverlaters aan het werk te krijgen. Een uitzondering maakt hij echter voor de partieel leerplichtigen, een belangrijk deel van de bijna 600 werkloze schoolverlaters in de regio Utrecht. De werkgevers wordt tegenwoordig een speciale loonsubsidie in het vooruitzicht gesteld om het werken met partieel leerplichtigen — die een of twee dagen in de week naar de schoolbanken moeten en dus feitelijk maar partieel werknemer zijn — wat aantrekkelijker te maken.

Die subsidieregeling heeft niet het beoogde effect gehad, aldus Pot. ,,Bij de ondernemers is het nog niet eens zo zeer een kwestie van centen. Het zijn eerder de organisatorische problemen waar ze tegen aan hikken. Het is ook soms een heel gedoe — met name in kleinere bedrijven met maar een paar werknemers — om het gat van een of twee dagen op te vullen dat door die partiële leerplicht ontstaat." 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.