+ Meer informatie

Voorjaarsmoeheid en vuil in het oog

3 minuten leestijd

Nu de winter weer achter de rug is —hoewel we bijna niet van een winter kunnen spreken, met alle warmterecords die gebroken zijnsteekt hier en daar de voorjaarsmoeheid weer op. Dit vage ziektebeeld geeft bij velen de klachten van vermoeidheid, lusteloosheid, slechte eetlust et cetera. Bij sommigen kan een depressie de kop op steken, die moeilijk te behandelen is. Wat is nu precies voorjaarsmoeheid, en bestaat er ook een najaarsmoeheid of iets dergelijks? lijk waar dat er veel mensen zijn die in het voor- en najaar, bij het vallen van de bladeren en het verschijnen van de bladeren aan de boom, maagklachten hebben. Via een systeem in onze hersenen zou er toch wat ontregeld raken, waardoor de maagsapsecretie verhoogd wordt, met als gevolg de maagklachten. Vaak gaan deze maagklachten gepaard met depressieve verschijnselen.

Uit onderzoek is gebleken dat personen met een gebrek aan zonlicht goed reageren op een bepaalde soort kunstlicht. Zij moesten vele uren per dag in een ruimte verblijven die goed verlicht was met zon-vervangend licht. Na verloop van tijd verdwenen de depressieve verschijnselen en de vermoeidheid. theorie iets te zeggen. Vroeger waren er in de winter weinig verse groenten te krijgen en werd alles uit het zout of de "weck" gegeten. Tegenwoordig is er echter het hele jaar door verse sla, spinazie, andijvie et cetera te verkrijgen. Ook het fruit wordt het gehele j aar aangevoerd en de appels zijn door opslag in koelhuizen in april nog net zo lekker als in november. Het vitaminegehalte blijft ook nagenoeg constant.

Hooguit kan er een tekort bestaan aan vitamine D, dat mede wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. vuiltje dat het oog is ingewaaid of -gewreven. In sommige gevallen kan er zelfs een ijzer- of houtsplinter in schieten bij zagen of slijpen. Dit zijn vervelende dingen, die heel wat pijn en narigheid kunnen veroorzaken.

Het oog is een van de kwetsbaarste organen van het lichaam. Hoewel het beschermd wordt door de oogleden, die juist op tijd dichtgaan als er gevaar nadert, kunnen heel wat zaken binnendringen. Het oog is zeer gevoelig, met name het hoornvlies. Dit is het gedeelte van het oog dat voor de pupil zit, waar we doorheen kijken dus. Door deze grote gevoeligheid kunnen we de kleinste deeltjes die in ons oog zitten, waarnemen. Het hoornvlies is echter in staat een oppervlakkige beschadiging in 24 uur te genezen.

Bij aanhoudende pijn moet u dus naar een arts. Hij zalproberen het oog onder verdoving te onderzoeken. De verdovende druppeltjes zijn vaak al een hele verademing voor de persoon in kwestie, men is eindelijk van die afschuwelijke pijn verlost. Na grondige inspectie kan het eventuele vuiltje verwijderd worden, hetzij met een wattenstaafje, hetzij met een klein gutsje of een mini-boortje.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.