+ Meer informatie

OPEC steeds meer ongerust over olieprijs

2 minuten leestijd

De president van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC), minister van olie Mana Said Al-Oteiba van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). heeft het hoofdkantoor van de organisatie in Wenen gevraagd aanstaande zaterdag een spoedvergadering bij te wonen in Wenen of Aboo Dhabi. Dit meldt het Algerijnse officiële persbureau.

In Arabische olickringen was al eerder vernomen dat er binnen de OPEC pogingen worden gedaan om een buitengewdnc ministerraadsvergadering te organiseren in verband met de prijsdaling van olie op de vrije markt als gevolg van het grote overschot.

Oteiba heeft vorige weck gezegd dat de produktie van de OPEC-landen fors moet worden ingekrompen om een verdere prijsdaling op de vrije markt te voorkomen. In een verdere verlaging van de officiële exportprijzen van OPEC-olie ter bevordering van het verbruik zag hij niets. Verleden week gingen er geruchten dat Saoedi-Arabic zijn produktie van 8,5 miljoen vaten (van 159 liter) per dag had verminderd tot 7 a 7.5 miljoen maar dat is in Riaad officieel tegengesproken.

De officiële exportprijzen van ruwe olie uit do dertien OPEClanden worden afgeleid van een basisprijs van 34 dollar per vat voor Saoedische lichte olie. De laatste tijd wordt deze olie op de vrije markt aangeboden voor minder dan 29 dollar per vat. Ook de prijzen van andere oliesoorten zijn sterk gedaald en zelfs hebben sommige OPEClanden hun officiële exportprijzen moeten verlagen om te voorkomen dat nog meer klanten zouden weglopen.

De vermindering van de vraag naar olie is vooral het gevolg van de economische recessie in de Westerse industrielanden, maar ook van de bezuinigingsmaatregelen daar na de forse prijsverhogingen van de afgelopen jaren. Bovendien koopt men in het Westen steeds meer olie uit andere delen van de wereld — de Noordzee. Alaska. Mexico — en wordt steeds meer op andere brandstoffen overgeschakeld. Er wordt binnen de OPEC Ë vooral druk op Saoedi-Arabië "uitgeoefend om van dat land gedaan te krijgen dat het zijn produktie drastisch vermindert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.