+ Meer informatie

Kamer huivert voor proeven met embryo's

Simons vindt totale afwijzing niet constructief

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De fracties van SGP, GPV en RPF in de Tweede Kamer liebben zich gisteren tijdens een uitgebreide commissievergadering over erfelijkheidsdiagnostiek en gentherapie in een motie onomwonden en zonder voorbehoud uitgesproken tegen medische experimenten met embryo's. Ook waar het gaat om overtollige embryo's, van minder dan veertien dagen oud die zijn overgebleven na een reageerbuisbevruchting, vinden de kleine christelijke fracties dergelijke experimenten ethisch verwerpelijk.

Staatssecretaris Simons van vollcsgezondheid heeft de fracties van SGP, GPV en RPF gisteren te kennen gegeven dat zij met deze motie geen constructieve bijdrage leveren aan een min of meer bevredigende oplossing voor de problemen die zich in de medische wereld voordoen. „De problematiek is te ingewikkeld en ligt te genuanceerd om daarop eenvoudig met een afwijzing te reageren", aldus de bewindsman.

Terughoudend

Toch staat een meerderheid in de Kamer behoorlijk terughoudend tegenover de nieuwste ontwikkelingen op het terrein van onderzoek naar en experimenten met menselijke genen. Het CDA-kamerlid mevrouw LaningBoersema heeft gezegd dat, wat haar fractie betreft, het respect voor de integriteit van de mens als persoon voorop moet staan. Zij stelde dat de CDA-fractie vindt dat het leven beschermwaardig is vanaf het prille begin: „Een embryo is geen ding, maar heeft de potentie tot mens te worden. Zuiver instrumenteel gebruik zien we als "Verdinglichung" en wijzen wij af. Bovendien zal het sterke het zwakke niet mogen verdringen. Ieder mens, wordend of geworden, gehandicapt of niet-gehandicapt, is uniek, waardevol en heeft recht op een volwaardige plaats in onze samenleving".

Onaanvaardbaar

Het PvdA-kamerlid mevrouw Netelenbos is met mevrouw Laning van mening dat het speciaal voor onderzoek laten ontstaan van embryo's ethisch niet acceptabel is. „Experimenten op embryo's zijn voor ons onaanvaardbaar, tenzij ze tot doel hebben om voor de toekomst de kans op een kind te vergroten voor paren die nu geen kinderen kunnen krijgen", aldus mevrouw Netelenbos. informatie uniek en onherhaalbaar is. Maar dit is onvoldoende om de waarde van menselijk leven te bepalen. Het is een reductionistische definitie, vergelijkbaar met de omschrijving van een boom als zoveel kubieke meter hout".

Zijn RPF-collega Leerling vindt het gerechtvaardigd dat het kabinet een aantal beperkingen met betrekking tot embryonaal onderzoek heeft voorgesteld. Maar het uitgangspunt van het kabinet dat iedere vorm van menselijk leven, hoe pril ook, beschermwaardig is, acht hij „te vaag". Ook de uitspraak van de staatssecretaris dat het embryo intrinsieke waarde heeft, zegt hem „gelet op de huidige abortuspraktijk" niet veel. „Hoe zwaar moet men aan die intrinsieke waarde tillen in verhouding tot andere waarden, bij voorbeeld de voortgang van het wetenschappelijk onderzoek?" zo vroeg hij zich af.

Onverenigbaar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.