+ Meer informatie

Nieuweplafonds in gebouw van GGD

Asbestdeeltjes gevaarlijk

2 minuten leestijd

CJRONINGEN — Uit vrees voor de gevaren van de daarin verwerkte asbestdeeltjes krijgt liet GGD-gebouw in Groningen voor een groot deel nieuwe plafonds. Nog deze maand zal met het werk dat f 123.000 kost, een begin worden gemaakt. Het personeel van de Groninger GGD en van de in lietzelfde complex ondergebrachte sociale dienst is woensdag van een en ander in kennis gesteld.

D& asbestdeeltjes zijn verwerkt in een sierlaag, die hier en daar begint, lo5 te laten. Volgens medische publicaties zou het inademen van asbestdeeltjes tot een longaandoenlTig (asbestose) kuninen leiden. Tenminste wanneer dat gedurende langere tijd en in grote hoeveelheid gebeurt.

Het college van b. em w. besloo* daarom als preventieve maatregel de deklaag in het gehele gebouw te laten verwijderen. Die laag is aangebracht in de gangen, trappenhuizen en een aantal werkruimten. Het gebouw werd in 1962 opgeleverd. De gevare.i van asbestvezels waren toen nog niet in wijdere kring bekend, aldus b. e»i w.

De verwijdering van de sierlaag zal met speciale veiligheidsvoorzieningen gepaard gaan. De betrokken werklieden krijgen speciale adembeschermende apoaratuur.

Inmiddels zijn alle andere gemeentelijike gebouwen op de aanwezigheid van asbestvezels onderzocht. „Een situatie als bij de GGD en sociale dienst is nergens aangetroffen", aldus b. en w. Opvallend is intussen dat de Groninger raad jongstledtu maandag al een raadsvoordracht betreffende vernieuwing van de plafonds zou behandelen. In de betreffende raadsvoordracht werd met geen woord over de werkelijke achtergrond van de vervanging der plafonds gerept. Het college beperkte zich toen tot de mededeling dat „de werking van het bindmiddel sterk is verminderd, waardoor de deklaag los laat". De raadsvoordracht werd overigens uit de agenda teruggetrokkeii om techniscre redenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.