+ Meer informatie

RECENSIE

1 minuut leestijd

prof. dr. H.A. Bakker, dr. M.J. Kater en dr. W. van Vlastuin (redactie), Verantwoord geloof. Handboek christelijke apologetiek. Uitg. Brevier, Kampen 2014, 528 blz., € 34,90.

In een maatschappij waarin de betekenis van het christelijk geloof steeds meer marginaal wordt, is verantwoording van het geloof naar buiten toe een aangelegen punt. Maar hoe moet dat? Dit ferme boek biedt handreikingen. Achtereenvolgens bestaat het uit de behandeling van voorvragen, en dan een historisch, methodisch, confronterend en praktisch deel. Het biedt veel. Een aantal hoofdstukken heeft een hoog abstractieniveau – te hoog voor een gemiddelde lezer. Er is een grote verscheidenheid aan schrijvers. Dat is enerzijds een sterk punt: op deze manier komen allerlei disciplines op een deskundige wijze aan bod. Anderzijds brengt dat een zwakte met zich mee. Met name op het punt van schepping en evolutie is het boek niet eenduidig – verschillende benaderingen staan in drie hoofdstukken achter elkaar, zonder dat er echt richting wordt aangegeven. Helpt dat een zoekende lezer echt? Het meest aansprekend vond ik het methodische deel en dan vooral het hoofdstuk waarin een ontwerp voor een complementaire apologetiek wordt geleverd. Nogmaals: het boek biedt veel, maar voor een meer praktische benadering zijn andere boeken toegankelijker.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.