+ Meer informatie

Just between friends

2 minuten leestijd

Het is met veel schroom dat ik dit stukje schrijf. Maar hoe moeilijk het ook is om over het volgende te schrijven, het is onmogelijk om het te verzwijgen. De moeilijkheid zit hem dan ook niet in "het onderwerp", maar in mezelf. Mensenvrees. Maar wat we om ons heen zien gebeuren is zo groot en wonderlijk, en zo ingrijpend dat ik er niet omheen kan. Het is hoop ik in Nederland niet zo, maar bij ons leek de kerkgang een gewoonte geworden, een vorm met weinig inhoud. Het was als in de gelijkenis: de dwaze zowel als de wijze maagden waren in slaap gevallen. In deze tijd van slaperigheid kwamen er problemen, waar we met verdriet en veel schuld op terug moeten zien. Maar, en dat is zo onbegrijpelijk, de Heere heeft ons wakker willen schudden voordat de deur van het Evangelie voorgoed gesloten was. En wat we nu mogen meemaken is een opleving gewerkt door Gods Geest. Ook al hebben we erover gelezen in boeken zoals "The Great Awakening" (een geschiedenis van de godsdienstige opwekking in de tijd van Edwards en Whitefield) het is zo 'n wonderlijk gebeuren, dat er haast geen woorden voor zijn om het te beschrijven. Hoe het begon?Met Gods Woord. Met een door God gegeven helder geluid van de preekstoel. En we zien oren en harten opengaan voor de blijde boodschap gericht tot vijandige mensen. Onverschillige zondaren worden onrustige zondaren. Het is een onrust die niet weggewerkt kan worden door lezen, bidden, dit laten en dat doen. Maar als de Heere dan zo 'n verloren zondaar geeft te zien en tegeloven dat er voor hem alleen vergeving en rust is in het bloed van Christus, is er grote blijdschap en verwondering. Bijna elke week horen we van deze of gene die "geboren is in Sion". Het is zo ongewoon, zo nieuw, zo wonderlijk en zo onverdiend dat we in eerbiedige verbazing toezien hoe de Geest aan het werk is in ons midden. Begrijpt u nu dat we dit grote nieuws welmoeten vertelllen?En we hopen dat deze "goede tijding uit een ver land is als koud water op een vermoeide ziel."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.