+ Meer informatie

Speelbal

1 minuut leestijd

De PKK-strijders, die Ankara sinds 1984 met terreuracties tarten, krijgen een deel van hun wapens en munitie uitgerekend van de Koerdische aartsvijand in Bagdad: Saddams wraak voor de rol van Turkije in de Golfoorlog. In eigen land onderdrukt Saddams Baath-partij de Koerden.

Net als in het verleden zien de Koerden zichzelf als speelbal van vreemde mogendheden. Zo laten Turkse bommenwerpers regelmatig hun explosieven droppen op zogenaamde stellingen van de PKK, de Koerdische guerrillastrijders die het tegen Ankara opnemen.

De Koerdische Stichting voor de Wederopbouw van Halabja wil munt slaan uit de wereldwijde ontzetting die de Iraakse gifgasaanval in maart 1988 op de Koerden-stad Halabja (ruim 5000 doden) teweeg bracht. Een afvaardiging onder leiding van ingenieur Umar Saïd zal voor een inzamelingsactie naar Duitsland worden gestuurd. Per slot van rekening zijn het ook Duitse gifgasproducenten geweest die Saddam van munitie hebben voorzien. Op Iraakse hulp voor de wederopbouw van de stad rekent Saïd niet: „Bagdad stuurt alleen bommen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.