+ Meer informatie

Het broeikaseffect staat schaatsers niet in de weg

3 minuten leestijd

In zijn bespiegelingen blikt Jan Pelleboer terug op het weer in het afgelopen jaar: de ene maand was te warm, de andere te nat, weer een andere te droog, vergeleken bij normaal. Verder wat voorzichtige opmerkingen over winter '91/'92.

Drie uitzonderlijk warme jaren waren het, 1988, 1989 en 1990. Ook drie bijzonder zachte winters, vrijwel zonder schaatsijs. Er deden al geruchten de ronde dat als gevolg van het broeikaseffect de ouderwetse Nederlandse winters verleden tijd zouden zijn.

Maar gelukkig, het jaar 1991 bracht verandering. Mede door de te koude februari (vergeleken met normaal) plus de veel te koude mei en juni is aan de reeks zeer warme jaren een eind gekomen. Het gemiddelde kwam dit keer maar een half graadje boven normaal te liggen.

Maart '91 de warmste
Heel bijzonder was de lentemaand maart dit jaar, die in ons land de warmste werd vanaf het begin van de waarnemingen in 1706! Mogelijk als reactie kwamen er een veel te koude mei en een zeer koude, zeer natte en erg sombere juni. Pas na juni begon de zomer.

De land- en tuinbouwers en ook de boomgaardbezitters hadden voordien al een fikse schade opgelopen door de opvallend pittige vorst in de nachten van 20 en 21 april. Het bijzondere van juni was dat het zowel in De Bilt als in Groningen met 150 Ć  160 mm regen de natste juni van de laatste honderd jaar was. In De Bilt een tekort van ruim 100 uren zon ten opzichte van normaal.

Droge zomer
De zomer was in juli nog maar net begonnen met een topdag van 35 graden (in Brabant op 11 juli) of er volgde in geheel noordwestelijk Nederland een vier tot vijf uur durend nachtelijk onweer. Ik ving zelf in die nacht 44 mm regen op. De eerste echte zomerse dag boven 25 graden (op 2 juli) was deze eeuw nog nimmer zo laat genoteerd.

Daarna was de zomer fraai, september warmer dan normaal, oktober geen klachten en alleen bar veel regen in de eerste helft van november. In het westen plaatselijk 150 tot 180 mm. In zijn totaliteit een jaar dat iets warmer is geweest dan normaal, met iets te weinig zon en aan de droge kant. In de meeste provincies duidelijk te droog.

Een zeer droge augustus, een zeer natte juni en een overwegend te natte november, al viel dat in Noord-Nederland nog mee. Behalve op 4 en 5 januari hebben wij dit jaar maar heel weinig stormen genoteerd.

December
Toen ik begon aan dit weerpraatje, in de tweede week van december, leek het erop dat zich een vorstaanval zou gaan aftekenen met koude lucht uit Scandinaviƫ. Het bleek loos alarm, de vorst zette bij ons niet echt door. Mocht het inmiddels toch nog winter zijn geworden, dan verbaast dat mij niet, omdat na 1981 december geen echte wintermaand meer is geweest.

In 1981 noteerden we 23 vorstdagen, 12 ijsdagen (ook overdag vorst) en hier en daar op 20 dagen sneeuw met vrijwel in het hele land een witte Kerst (op sommige plaatsen 6 tot 12 cm sneeuw). Voor ik het vergeet: alle Terdegelezers een goed jaar en goede gezondheid toegewenst.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.