+ Meer informatie

Haarlems personeel fietst naar werk

Project van heao-studenten wil fietsen promoten als prettig en leuk

2 minuten leestijd

HAARLEM - Ruim duizend werknemers van Haarlemse bedrijven doen deze week mee aan de "Fiets naar je werk-week". Ze laten gedurende een week de auto staan, reizen in die periode niet met het openbaar vervoer, maar kiezen juist voor de fiets. „We willen een trend zetten", zegt een van de initiatiefnemers, Ph.Huinck(24).

Eind vorig jaar kregen achttien studenten aan de Hogeschool Haarlem, afdeling heao, studierichting Small Business, de opdracht een project uit te werken. Ze moesten daarbij gebruik maken van „de sterke kanten van Nederland", zo stond in de opdracht. Een van de studentes bracht toen het idee voor een fietsweek naar voren; dat idee had ze opgedaan in de Verenigde Staten.

„We prikten een week in maart en namen ons voor dat we die week tweeduizend werknemers op de fiets naar hun werk zouden laten gaan", herinnert Ph. Huinck zich. In oktober en november gingen de studenten daarover praten met tien grote Haarlemse werkgevers, met gezamenlijk 4000 werknemers in dienst. Negen werkgevers wilden meedoen aan het project. Voor iedere werknemer die aan de fietsweek meedeed, zouden ze vijftien gulden neertellen. Voorwaarde was wel dat de studenten zelf met de inschrijflijsten rond zouden gaan. Bijna alle werknemers werden voor de keus gesteld; uiteindelijk zeiden duizend werknemers ja tegen de week. De helft daarvan fietste toch al wel (eens) naar het werk.

Bilthoven-Haarlem

Het succes van het project staat of valt met de houding van de directies, menen de studenten. „Als je in de kantine het idee voor de fietsweek uit de doeken mocht doen, dan gaf de een na de ander zich op. Moest je aan de fabriekspoort staan, dan ging het heel wat moeilijker. Tekenend vind ik het verhaal van een directeur van een Haarlems bedrijf die in Bilthoven woont. Hij kondigde aan dat hij een keer op de fiets naar zijn werk zou gaan. Daarna kon je het personeel veel makkelijker over de streep trekken", zegt een student.

De studenten zijn ervan overtuigd dat hun project zal slagen en zien het als een belangrijk voorbeeld. Morgen sturen ze daarom een telegram aan minister MaijWeggen. „Wij hebben laten zien hoe je fietsen in Haarlem stimuleert. Kan zij het overnemen voor heel Nederland". Is dat niet wat pretentieus? U hebt twintig- tot vijfentwintigduizend gulden nodig gehad om vijfhonderd mensen op de fiets te krijgen. Bovendien had u de beschikking over een team van achttien vrijwilligers. Zulke gunstige omstandigheden zullen zich niet gauw weer aandienen?

Ph. Huinck: „Dat wij een voorbeeld zijn voor het hele land. Ja, zo

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.