+ Meer informatie

„Sancties tegen Zuid-Afrika handhaven"

1 minuut leestijd

PRETORIA - De bisschoppen van Zuidelijk Afrika bepleiten handhaving van de economische sancties tegen de regering van Zuid-Afrika. Pas als alle apartheidswetten zijn afgeschaft, kunnen de sancties worden opgeheven, aldus de bisschoppen in een verklaring na afloop van een bijeenkomst in het Zuidafrikaanse Marianhill.

De bisschoppen zijn gelukkig met de openingen in het apartheidssysteem sinds de vrijlating van Nelson Mandela in februari dit jaar. Maar zij vrezen dat echte vrede in Zuid-Afrika nog veel tijd zal vergen. „Tot nu toe is alleen de sfeer veranderd, de zuilen van de apartheid zijn onaangetast", aldus aartsbisschop Denis Hurley van Durban. De zwarte bevolking heeft nog altijd geen stemrecht en is gedwongen te leven in aan haar toegewezen woongebieden. Het land is bovendien nog ongelijk verdeeld en de zwarten „worden in het onderwijs gediscrimineerd".

President De Klerk en Mandela staan volgens de bisschoppen bij hun onderhandelingen over de toekomst van Zuid-Afrika onder een enorme tijdsdruk. Ook voor de kerken zijn de veranderingen een grote uitdaging. De bisschoppen willen met een nieuw pastoraal plan proberen de gevolgen van de jarenlange apartheid voor de mentaliteit van de bevolking te veranderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.