+ Meer informatie

Politieke rel in Rijssen over komst van moskee

SGP zou zich fel verzetten tegen ruimte

2 minuten leestijd

RIJSSEN — In de regionale pers in Rijssen is de afgelopen week heftig gediscussieerd over een uitspraak die de SGP-lijsttrekker D. Kreijkes gedaan zou hebben over de komst van een moskee. Kreijkes zou zich actief verzetten tegen de komst van zo'n ruimte voor de moslim-Turkse gemeenschap in Rijssen. Het CDA en de PvdA distantieerden zich direct van dit standpunt en de moskeezaak escaleerde tot een politieke rel.

Kreijkes vindt deze manier van interpreteren triest: „Het is heel jammer dat de regionale pers mijn uitspraken als SGP-lijsttrekker foutief geïnterpreteerd heeft". Kreijkes: „Er is mij gevraagd: Hoe staat u tegenover de bouw van een moskee in Rijssen? Ik heb daarop geantwoord dat wij als SGP vanuit onze geloofsovertuiging geen vrijmoedigheid hebben om daaraan mee te werken. Dat is natuurlijk wat anders dan dat wij ons met hand en tand zullen verzetten tegen de komst van een moskee. Deze onverdraagzaamheid wordt ons in de schoenen geschoven. Wij hebben er geen behoefte aan om een minderheidsgroepering achteruit te zetten".


Spanningsveld


„Ik ben me ervan bewust dat we in een spanningsveld verkeren. Aan de ene kant heb je de grondwet, met artikel 1 over de anti-discriminatie en artikel 6 over de godsdienstvrijheid. Daartegenover ligt in diezelfde wet de vrijheid van meningsuiting verankerd. De SGP-fractie is van mening dat zij daarom de ruimte heeft om bij de grondverkoop voor de bouw van een moskee nee te zeggen. Maar als de meerderheid van de raad anders beslist, dan zullen wij ons hierbij neerleggen. Sterker nog, stel dat de moslims grond kunnen kopen zonder medewerking van de gemeente, dan is er geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om dan actief verzet te plegen", aldus Kreijkes.


Lijsttrekker Jansen van de PvdA zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de klok in Rijssen dan bij winst van SGP/RPF ver teruggedraaid zal worden en adviseerde de mensen die niet op zijn partij stemmen, voor het CDA te kiezen. Het grote politieke debat wordt vanavond in de hal van het stadhuis gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.