+ Meer informatie

Verduurzamen van hout moet worden gestopt

1 minuut leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het ministerie van milieubeheer doet te weinig tegen de ^eer gevaarlijke luchtverontreiniging" met onder meer polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) door bedrijven die hout verduurzamen.

Dat zei A. Klingenberg van de stichting Natuur en Milieu (SNM) vandaag op een studiedag in Rotterdam. . Het ministerie, zo stelt Klingenberg, gaat niet verder dan een „aanbeveling" aan gemeenten om de uitstoot van gevaarlijke stoffen door houtverduurzaming te beperken. Duidelijke regels ter beperking van luchtverontreiniging kent die aanbeveling niet, aldus de medewerker van SNM, die pleit voor een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Natuur en Milieu wil dat de toepassing van verduurzaamd hout fors vermindert. Jaarlijks gebruiken de verduurzamingsbedrijven samen 10.000 ton creosoot en 300 a 600 ton giftige zware metalen, zoals Wolmanzouten. De bedrijven vervuilen bodem, water en lucht, aldus Klingenberg. Het verduurzaamde hout is „na gebruik feitelijk chemisch afval". Bij het creosoteren verdampt jaarlijks 630 ton PAK's.

Volgens SNM zijn voldoende alternatieven voor verduurzaamd hout aanwezig. Klingenberg noemde in Rotterdam onder meer steen, recycleplastic en niet-verduurzaamd hout. Maatregelen die houtverduurzamingsbedrijven zelf hebben voorgesteld, zouden te weinig effect sorteren. Natuur en Milieu bepleit dan ook een „brongerichte" aanpak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.