+ Meer informatie

Dankert: Oosteuropese landen betrekken bij EG

Plan van Andriessen niet afgewezen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Staatssecretaris Dankert van buitenlandse zaken onderkent het politiek belang van de aansluiting van een aantal Middeneuropese landen bij het Westeuropese integratieproces. De Nederlandse regering staat daarom in beginsel positief tegenover het voorstel van EG-commissaris Andriessen voor een „geaffilieerd" lidmaatschap van de Europese Gemeenschap van Hongarije, Polen en Tsjechoslowakije.

Wel heeft de bewindsman gisteren in antwoord op vragen van het GPVkamerlid Van Middelkoop zijn bezorgdheid uitgesproken over de „timing" van de „persoonlijke suggestie" van Andriessen. Dankert stelt zich wat „terughoudend" op, omdat het voorstel voor een tweedegraads lidmaatschap van de EG de onderhandelingen met Middeneuropese landen over een Europa-akkoord doorkruist.

De staatssecretaris van buitenlandse zaken heeft de indruk dat het plan van EG-commissaris Andriessen tegemoet komt aan de wensen van Hongarije, Polen en Tsjechoslowakije. Dankert sluit niet uit dat dit persoonlijk initiatief leidt tot een officieel voorstel van de Europese Commissie. Als dit voorstel wordt aanvaard, is een wijziging van het EG-verdrag noodzakelijk. Minister Van den Broek heeft zich vorige week tijdens de groots opgezette Global-Panel-bijeenkomst in Amsterdam ook in positieve zin uitgelaten over toetreding van de kleinere Oosteuropese landen tot de Europese Gemeenschap. Van den Broek heeft toen gezegd dat dit binnen tien jaar zijn beslag moet kunnen krijgen.

Verwijdering

Het ministerie van buitenlandse zaken is bang dat de slechte economische situatie in de betreffende landen zal leiden tot een politieke verwijdering ten opzichte van het rijke Westen. Binnen de EG is er overeenstemming over het feit dat een dergelijke situatie moet worden voorkomen. Daarom doen op dit moment allerlei voorstellen de ronde over toetreding van Hongarije, Polen en Tsjechoslowakije tot allerlei Westeuropese clubs.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.