+ Meer informatie

WENEN (AP)

1 minuut leestijd

De regering in Albanië gaat voorzichtig de landbouw liberaliseren. Als eerste maatregel zullen de prijzen van een aantal landbouwprodukten geleidelijk worden vrijgelaten, heeft staatspersbureau ATA gisteren gemeld.

Ook zal de Albanese overheid binnenkort landbouwgrond, die nu nog volledig staatseigendom is, aan boeren gaan verpachten.

De prijsvrijlating lijkt mede bedoeld om de teruggelopen landbouwproduktie weer op té voeren. De prijzen van belangrijke voedingsmiddelen als brood blijven voorlopig echter op het oude niveau, om het dagelijkse levensonderhoud niet in één keer al te veel duurder te maken. Werknemers zullen in hun lonen compensatie krijgen voor de gestegen prijzen,, aldus ATA.

Het communistische landbouwmodel wenst de regering echter niet geheel op de helling te zetten. Met name de staatscoöperaties in de vruchtbare, lager gelegen landbouwgebieden moeten hun socialistische organisatiestructuur behouden. De regering meent dat verbetering van de produktiemethoden daar voldoende is om uit de problemen te komen, meldde ATA.

Met de liberaliseringsmaatregelen lijkt de regering de boerenbevolking ook te willen belonen voor haar stemgedrag bij de recente verkiezingen. In de steden werden de communisten door de oppositie verslagen, maar door de grote steun die zij op het platteland nog bleken te genieten, konden zij hun meerderheid behouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.