+ Meer informatie

Nieuwe stroom Koerden op de vlucht geslagen

Ontheemden wacht ijzige w^inter

2 minuten leestijd

GENEVE (RTR) - Nog eens ongeveer 200.000 Koerdische vluchtelingen zijn op de vlucht geslagen voor aanvallen van het Iraakse leger, waardoor ze de hulpmiddelen extra belasten van VN-teams die proberen een half miljoen Koerden te helpen een ijzige winter door te komen. Dit hebben functionarissen van de Verenigde Naties gisteren gezegd.

Iraakse beschietingen van gebieden in de noordelijke provincie Sulamaniya hebben sinds begin oktober ruim 140.000 Koerden naar het gebied Sayed Sadiq gedreven, aldus het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) in Geneve.

In de provincie Erbil, meer naar het noorden, zijn nog eens 60.000 Koerden de heuvels in getrokken nadat de Iraakse militairen dorpsbewoners hadden gedwongen te vertrekken.

In de sneeuw

Carrol Faubert, de coördinator van hulpoperaties van de VN-organisatie in het Golfgebied, zei dat de helft van de nieuwe vluchtelingenstroom in de buitenlucht verblijft, waarbij ze slechts plastic hebben tegen de koude en de sneeuw. Alleen vorige week al zijn er circa 8000 aangekomen.

„We zijn uitermate bezorgd over de toestand. We zien de mogelijkheid van honderdduizenden ontheemde mensen die in de sneeuw leven". Het UNHCR heeft vorige maand zijn inspanningen afgerond om onderdak in de winter te regelen voor 500.000 Koerden. Hun huizen waren vernietigd of ze waren bang om naar huis terug te gaan.

Een Koerdische opstand na de Iraakse nederlaag in de Golfoorlog eerder dit jaar werd door het Iraakse leger neergeslagen. Ongeveer twee miljoen vluchtelingen zochten een goed heenkomen over de grens in Turkije en Iran. Westerse militairen richtten "vrijplaatsen" voor hen in.

Volgens Faubert heeft het UNHCR de komende zes maanden 40 miljoen gulden nodig voor de opvang van de nieuwe vluchtelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.