+ Meer informatie

Wees matig met vervangers van suiker

4 minuten leestijd

De bekendste stof die zoet smaakt en die iedereen wel kent is kristalsuiker. We gebruiken het regelmatig. Ook als we het zelf niet toevoegen aan bijvoorbeeld thee, koffie en yoghurt. Want het is toegevoegd aan alleriei soorten levensmiddelen. Zelfs aan sommige soorten pindakaas, sinaasappelsap en sauzen. Als u de etiketten op de produkten die u koopt goed bekijkt, zult u zich wat dit betreft verbazen. Suiker heeft z'n grote populariteit te danken aan zijn zoete smaak. We worden daarmee al van jongs af aan ,,lekker" mee gemaakt. Helaas krijgen we mèt de suiker ook veel energie (calorieën/joules) binnen en verdient de tandarts ook flink aan onze gebitsaftakeling. Het is vanwege deze nadelen, dat,, de industrie" op zoek is gegaan naar andere zoetstoffen, die wèl zoet zijn, maar minder snel dik maken en minder gaatjes in de tanden en kiezen opleveren. Het resultaat is, dat er nu vele soorten zoetstoffen beschikbaar zijn, waaruit de consument kan kiezen. Ze zijn grofweg in te delen in stoffen die vaak evenveel calorieën bevatten als suiker en iets minder gaatjes opleveren (energierijke zoetstoffen) en stoffen die minder calorieën bevatten dan suiker en geen gaatjes geven (energiearme zoetstoffen).

Sorbitol
De bekendste uit de groep energie-rijke zoetstoffen is sorbitol. In 1872 ontdekte de Fransman Boussingault dat deze stof in de lijsterbes voorkomt. De stof is later ook in andere vruchten qevonden. Sorbitol wordt vooral gebruikt in dieetprodukten voor diabeten (lijders aan suikerziekte). Het wordt verwerkt in koekjes, chocola, limonade, enzovoort. Het is verstandig er niet te veel in één keer van te nemen en in totaal niet meer dan 40 gram per dag (voor kinderen geldt 30 gram). Reden hiervoor is, dat sorbitol in dat geval diarree geeft, omdat het in de darmen vocht vast houdt. De Warenwet verplicht de fabrikant om op het etiket te vermelden of een produkt sorbitol (E 420) bevat of niet. Sorbitol levert evenveel energie als kristalsuiker, maar is aanzienlijk minder zoet. Andere, minder bekende zoetstoffen die rijk zijn aan energie zijn xylitol en mannitol. Xylitol wordt onder andere gemaakt uit rijstvliesjes, stro en berkehout. De produktie ervan is echter nogal kostbaar.

Bittere nasmaak
Enkele van de kunstmatige energie-arme zoetstoffen zijn: saccharine, cyclamaat en aspartaam. Ze leveren geen of weinig energie en geven geen gaatjes in het gebit. Saccharine wordt tot op heden zeer veel gebruikt. Het is verkrijgbaar als vloeistof, als poeder of in de vorm van tabletjes. Ook is de stof geschikt om ie bakken ofte koken. Saccharine heeft een bittere nasmaak. Cyclamaat heeft geen bittere nasmaak en is eveneens geschikt om mee te bakken of te koken. In sommige suikervrije frisdranken wordt gebruik gemaakt van een combinatie van saccharine en cyclamaat. De laatste jaren zijn saccharrine en cyclamaat nogal in opspraak gekomen. Uit dierproeven zou namelijk gebleken zijn, dat deze stoffen kankerverwekkend zijn. Bij deze dierproeven waren zeer grote hoeveelheden van de zoetstoffen gebruikt. Dergelijke grote hoeveelheden worden eigenlijk nooit geconsumeerd. Desondanks heeft de regering gemeend bepaalde maatregelen te moeten treffen. Zo mag bijvoorbeeld aan kindervoeding geen enkele kunstmatige zoetstof worden toegevoegd. Een nieuwkomer op de markt is aspartaam. Deze stof is maar liefst 200 maal zo zoet als suiker. Zowel ,,Candarer' als ,,Hermesetas-gold" zijn zoetstoffen met als grondstof aspartaam. Tot nu toe lijkt de stof niet gevaariijk voor de gezondheid te zijn. De zoetstof is prima van smaak en bevat weinig energie. Hij is echter niet geschikt om te bakken en te braden.

Advies
Er zijn goede en minder goede alternatieven voor kristalsuiker op de markt. Men is nog steeds op zoek naar de ideale zoetstof. Zolang deze nog niet gevonden is, is de raad om matig te zijn met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen op zijn plaats. Probeer een zoete smaak liever een beetje af te wennen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.