+ Meer informatie

Bedrijven moeten lijst maken met "kanker-stoffen"

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Vanaf maart volgend jaar moeten werkgevers in Nederland een lijst opstellen van kankerverwekkende stoffen waarmee in hun bedrijf wordt gewerkt en moeten zij tevens aangeven wat ermee gebeurt. Ook moet worden vermeld wat er is gedaan ter bescherming van de werknemers.

Dat zei minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren op een door het Koningin Wilhelmina Fonds georganiseerde persconferentie in Den Haag.

Het ministerie heeft een lijst opgesteld van circa 160 stoffen waarvan bewezen is dat zij kanker kunnen veroorzaken dan wel dat zij onder sterke verdenking staan van kankerverwekkende eigenschappen. Werkgevers worden verplicht om werknemers die werken met kankerverwekkende stoffen daarvan op de hoogte te brengen en hen te informeren over de risico's, de veiligheidsmaatregelen en eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen. Tevens dient te worden gezocht naar alternatieve stoffen die minder of geen gevaar voor de gezondheid opleveren.

Geschat wordt dat er jaarlijks circa 1400 mensen in Nederland aan beroepskanker sterven, waarvan 500 tot 800 door blootstelling aan asbestvezels in de lucht. Voor enkele stoffen, zoals blauwe asbest, benzeen en vinylchloride zijn al landelijke regelingen getroffen.

Zie verder pagina 3: 'Kanker door je werk, doe er wat tegen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.