+ Meer informatie

Van Rossum blij met behoud van 3 zetels

3 minuten leestijd

ZEIST — Het behoud van drie kamerzetels stemt SGPlijsttrekker H. van Rossum tot tevredenheid. Over de gehele linie echter is een lichte teruggang te contateren. „Ik denk dat er een kleine ombuiging is geweest naar de RPF, maar zeker niet spectaculair. Je hebt altijd een groep mensen die op de grens staan. De drie zetels echter illustreren de constante aanhang van de SGP".

De opvallende winst van de RPF noemde de lijsttrekker „een gevoelige klap aan het adres van het CDA". Voor de SGP-er betekent de uitbouw van vier naar zes zetels voor de kleine christelijke partijen een goede versterking.

„Voor het indienen van een motie of amendement heb je minstens vijf handtekeningen nodig. In het verleden moesten we dan altijd steun zoeken bij het CDA. In de huidige' situatie kimnen we echter frank en vrij onze eigen weg gaan bij het indienen van moties en dergelijke", zo meent Van Rossum.

Het ontbreken van een meerderheid voor een kabinet van CDA en VVD betreurt de SGP-lijstaanvoerder, „Wij hadden liever gezien dat op een rechtsere koers was doorgevaren. We hebben veel moeite met een kabinet van D'66, PvdA en CDA. Een nieuw CDA-VVD kabinet acht ik theoretisch wel mogelijk maar zeker niet reëel. Maar de rol van bijvoorbeeld de RPF als „gedoger" is mij nog niet geheel duidelijk", aldus Van Rossum.

Radicalisering
Hij noemt het een nadeel dat er winst is geboekt door de kleine linkse partijen. „Er is een radicalisering opgetreden en daar ben ik zeker niet blij mee".

Ten aanzien van het feit dat ir. B. J. van der Vlies als derde man in de Kamer komt zei Van Rossum: „Ik accepteer het als een gegeven. Ik heb persoonlijk met zowel Van der Vlies als Holdijk geen enkele moeite. Ik had het ook best gevonden als mr. Holdijk in de kamer was gekomen".

Restzetel
Met een stemmenaandeel van 1,97% kwam de SGP ditmaal lager uit dan ooit na de oorlog het geval was. In 1967 — tot dusver het naoorlogse dieptepunt — lag het stemmenpercentage altijd nog op 2,01.

De derde zetel is nu een restzetel geworden. Ook zonder de lijstverbinding met de RPF had de SGP deze derde zetel echter wel behouden.

In vrijwel alle gemeenten liep de SGP in stemmenpercentage terug. Opvallend was vooral het verlies in Putten, de woonplaats van de vroegere lijsttrekker van de SGP, ds. H. G. Abma. Daar zakte de SGP van 16,5 naar 12,7%. In IJsselmuiden zakte de SGP van 27,0 naar 22,2% in Oostflakkee van 14,1 naar 10,9%.

Urk
Een flinke winst werd geboekt in Urk: de enige plaats waar de RPF verloor. Daar steeg het SGP-percentage van 29,1 naar 34,0. Vooruitgang was er ook in Moerkapelle, Linschoten en Staphorst.

Was de SGP in 1977 in de rij der politieke partijen opgeklommen tot de vijfde plaats, ditmaal werd zij in stemmenaantal gepasseerd door de PSP en de CPN. In totaal behaalde de SGP bijna zesduizend stemmen minder dan in 1977. Het stemmenpercentage daalde met 0,16.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.