+ Meer informatie

Olielanden bieden Syrië hulp aan

Bijna oorlog Syrië-Israêl

3 minuten leestijd

RA YAK — Bij het stadje Rayak, in de Oostliba;se Bekaa-vallei, waar Israëlische vliegtuigen nsdag twee Syrische helikopters neerschoten, oud donderdag een halve batterij Syrische Sam-6 iketten van Russische makelij opgesteld.

>e Israëlische luchtmacht onthield Il van zijn routinevluchten over de lei, ofschoon Israëlische vliegtuigen grote hoogte en buiten het bereik van raketten verkenningsvluchten akten. n een veld, vijf kilometer ten zuiden i Rayak stonden vier rupsvoertuigen met elk drie, zwart en wit geverfde, zes meter lange Sam-6 raketten. De vier voertuigen vormden, te zamen met een vijfde wagen met radarantennes, een halve batterij Sam-6 raketten. Deze zijn bedoeld als wapen tegen vliegtuigen die op geringe of middelmatige hoogte vliegen. Elders in de Bekaa-vallei werden geen raketten gezien.

Begin

In Tel Aviv verklaarde de Israëlische premier Menachem Begin dat Israël nog geen officiële bevestiging had verkregen, dat Syrië de Sam-6 raketten Libanon had binnengebracht. Hiermee, sprak hij een eerder Israëlisch militair communiqué tegen, volgens welke de raketten waren geplaatst. Hij leek echter te proberen de situatie niet op de spits te drijven. „Ik geloof niet dat er een oorlog zal komen tussen Israël en Syrië", zei hij. „Wij willen geen oorlog met Syrië en ik geloof dat Syrië reden heeft geen oorlog met ons te wensen".

Steun

Saoedi-Arabië, Koeweit en Libië hebben donderdag gepleit voor steim aan Syrië om het hoofd te kunnen bieden aan de Israëlische luchtaanvallen op de Syrische vredestroepen en stellingen van Palestijnse verzetsstrijders in Libanon. Dit hebben Syrische functionarissen donderdag bekend gemaakt.

De drie olierijke Arabische landen deden dit aanbod in afzonderlijke boodschappen. Libië kondigde aan zijn strijdkrachten tot de beschikking van Syrië te stellen.

De Saoedische koning Khaled stuurde een afgezant naar de Syrische president Hafez Assad waarin steun werd aangeboden. Koeweit stuurde een soortgelijke steunbetuiging.

In de brief van Khaled werd het neerschieten dinsdag van twee Syrische helicopters door Israëlische gevechtsvliegtuigen in het oosten van Libanon gekenschetst als een daad van „agressie". Het grootste olieproducerende land ter wereld zei Syrië verder alle steun toe in de „confrontatie met Israël". De stappen van de drie Arabische landen onderstrepen het alarmerende van de toestand in Libanon en het gehele Midden-Oosten. De vooruitzichten op een militaire confrontatie tussen Israel en Syrië lijken desondanks eerder toe dan af te nemen.

Amerika

De Amerikaanse minister van Bui' tenlandse Zaken Alexander Haig, heeft woensdag in Washington laten weten dat de regering in Moskou is verzocht druk uit te oefenen op Syrische bondgenoten een einde te maken aan de gevechtshandelingen in Libanon.

„De Syriërs moeten zich terughoudender opstellen", zo verklaarde een Amerikaanse functionaris die anoniem wilde blijven. „We voelen ons moreel verplicht iets te doen en kunnen niet passief afwachten ho$ zich in Libanon een bloedbad ontwikkelt".

De Amrikaanse ambassadeor in Israël, Samuel Lewis, heeft aan premier Begin de „ernstige bezorgdheid van Washington over de recente militaire acties in Libanon", overgebracht. Maar de Israëlische radio meldde dat Lewis geen uitgesproken kritiek heeft gericht aan Israël voor de rechtstreekse militaire interventie in het noordeiijke buurland ten behoeve van de in de verdrukking geraakte christenen daar.

Damascus houdt vol dat het zich in de strijd heeft gemengd om de door Israël gesteunde christelijke milities uit de oostelijke stad Zahie te verdrijven. Het Syrische leger heeft bij herhaling verklaard dat het alteen wanneer het Zahle onder controle heeft afdoende in staat is om een mogelijke Israëlische aanval op Syrië via de Bekaa-vallei af te slaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.