+ Meer informatie

Gezondheidszorg

1 minuut leestijd

Hoe het sociale klimaat is veranderd, merken zieken, die vaak lange tijd moeten wachten voordat ze in het hun toegewezen ziekenhuis een operatie moeten ondergaan. De Zweden zijn niet vrij in hun keuze bij ziekenhuizen. ledere burger is aan een bepaald ziekenhuis gebonden. De welzijnsbureaucratie is zo star, dat er bij de ene kliniek lange wachttijden zijn, terwijl in het andere hospitaal i nog capaciteit over is.

Ingmar Lindmarker, binnenlandredacteur van het dagblad Svenska Dagbladet: „Onlangs bracht onze krant een zogenaamde hitlijst uit. Het bleek dat wie in Stockholm en Lund woont twee jaar moet wachten op een oogoperatie. Wie wat verder naar het noorden woont, in Harnosand, kan binnen vier weken onder het mes". De situatie is hetzelfde bij andere aandoeningen.

Bij mensen met een hoog inkomen, die zich bij particuliere klinieken laten helpen, staat de gezondheidszorg beter aangeschreven dan bij mensen met een lager inkomen. Lindmarker concludeert: „Je gezondheid is hier afhankelijk van de inkomensgroep waartoe je behoort".

Nog slechter is het met de bejaardenzorg gesteld. Door een gebrek aan bejaardentehuizen zitten veel ouderen zonder verzorging thuis te verkommeren. Svenska Dagbladet in een commentaar: „Het is een schande dat niemand in ons land zich het lot van de bejaarden aantrekt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.