+ Meer informatie

Aktiegroep Oosterschelde akkoord met caissondam ,

2 minuten leestijd

De „Aktiegroep Oosterschelde open" vindt eeri; c)pen,.caissc>ridam'3i de :mond van de>Oosterschelde êfen aawvaardbaire'OplOiSsiBg en-^ niet meer Ift actie komen, tenzij er serieaize plannen ontstaan om in de Oosterschelde zgn. Wemeldingedam aan te leggen. De Zeeuwse visserij-organisatie 2tevibel heeft ook reeds aangekondigd dat men in dat geval opnieuw ten strijde zal trekken. DE Wemeldingedam biedt vrijwel geen voordelen, maar wel een groot aantal nadelen, zo zegt de aktiegroep in een nieuwe publikatie. Een v^n de overwegingen voor een Wemeldingedam is, dat een verhoging van de dijken achter de dam achterwege kan blijven.

Het biologisch rijkste deel van de Oosterschelde zou verloren gaan, zegt de aktiegroep. Een waterbekken achter de daim zou een zoet mUieu krijgen en voortdurend bloot staan aan vervuiling door het ScheldeRijnkanaal, straks de drukste tankerroute van Europa.

De schelpdierencuLtuur — de werkgelegenheid' van honderden mensen — kan verloren gaan, omdat de natuurlijke verwaterplaatsen wegvallen: Het is de vraag of de vissers de proefneming met kunstmatige verwaterplaatsen aandurven.

De veiligheid is verder ook niet gediend met een dergelijke dam: hoe groteir het Oosterschelde-bekken achter de caissondara, hoe V|eiliger, want dan is de zogenaamde, stroomvloedreductie het grootst. Bij aanleg van de Oesterdam en de. Philipsdara —verder landinwaarts —blijft het water bij storm bijna een meter lager open bij een Open Oosterschelde.

Als de wemeldingedam er komt, dan zal bij vloed het water maar zestig centimeter lager tegen de dijken staan. Dit is, zo vervolgt de aktiegroep, in strijd met de minimale eisen van de commissie-Klaassesz. (Van onze redacteur binnenland) Politieke en economische ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat de boeren nu de voorpagina „halen". Dat gebeurt niet zoveel. De nijvere werkers van het „groene front" zijn gewend aan voor- en tegenspoed. Ondanks alle technische ontwikkelingen, die ook in de land- en tuinbouw hun intrede deden, is er nog altijd een grote afhankelijkheid van de natuur. Men heeft geleerd te leven met goede en kwade dagen en gaat daardoor niet zo gauw „de straat, op". Dat dit

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.