+ Meer informatie

Besluit genomen over sanering woonwijk

Minister wil „slechts" 70 centimeter afgraven

3 minuten leestijd

MAASSLUIS — Minister Nijpels van milieubeheer heeft "^rs die de wijk wiuen verlaten daardefinitief besloten over de wijze waarop de verontreinigde X'':Sloct:T^oi:^^,f^S,t woonwijk Steendijkpolder in Maassluis wordt gesaneerd, ners gevangenen blijven van hun ei

Een woordvoerder van zijn ministerie heeft dit gisteren desgevraagd bevestigd.

Het besluit komt neer op het afgraven van de grond van de tuinen van circa duizend woningen en aangrenzend groen („snippergroen", aldus de minister) tot een diepte van maximaal 70 centimeter, waarna een schone laag aarde wordt aangebracht. Nijpels acht het niet noodzakelijk het openbaar groen en d^ wegen in de wijk af te graven.

De Steendijkpolder, wel de grootste bewoonde gifwij k van Nederland genoemd, werd in de jaren zestig opgespoten met verontreinigd slib (onder meer zware metalen en drins) uit de Rotterdamse haven. Hierop werden in de jaren zeventig en tachtig voornamelijk koopwoningen gebouwd.

De bewonersorganisatie van de Steendijkpolder is verontwaardigd over het besluit van Nijpels, dat is gebaseerd op de adviezen van de Technische Commissie Bodemsanering (TCB) van het ministerie van milieubeheer. Ze beschuldigt de minister ervan na zes jaar intensief onderzoek en overleg alle andere uitgebrachte adviezen aan zijn laars te lappen. In die adviezen, onder andere van de gemeente Maassluis en de provincie Zuid-Holland, was sprake van sanering van de gehele woonwijk tot een maximale diepte van 1,30 meter tot 1,75 meter.

Minisanering

Het besluit van Nijpels komt volgens voorzitter H. Woudstra van de bewonersorganisatie van de Steendijkpolder neer op een „minisanering", waarmee voorbij wordt gegaan aan de gezondheidsrisico's van de bewoners. „Dit is water naar de zee dragen. Zodra er iets met de leidingen niet in orde is en er gegraven moet worden, wordt de vervuilde grond door de wijk verspreid", aldus Woudstra. De bewonersorganisatie beraadt zich nog op de mogelijkheid bij de Raad van State een procedure te beginnen tegen dit besluit van Nijpels. Zij eist in ieder geval dat er een „vrije-woonkeuzeregeling" wordt geïntroduceerd voor de bewoners van de Steendijkpolder, wanneer Nijpels vasthoudt aan de „minisanering". Zo'n regeling houdt in dat bewogen vervuilde wijk doordat hun woningen onverkoopbaar zijn geworden", aldus Woudstra.

Teleurgesteld

Gedeputeerde Staten van ZuidHolland zijn „teleurgesteld over het minimalistisch saneringsplan van minister Nijpels", aldus een woordvoerder namens GS in een reactie. Maar er rest de provincie niet veel anders dat het besluit van de minister uit te voeren. Hij heeft bij saneringen van deze omvang, waarvan het merendeel van de kosten voor rekening komen van het ministerie, feitelijk het laatste woord.

De provincie had de minister geadviseerd behalve de tuinen ook het openbaar groen en de wegen af te graven tot een diepte van maximaal 1,30 meter en de grond onder de woningen te isoleren.

Over de kosten van door Nijpels gewenste sanering bestaat nog onduidelijkheid. Volgens de bewonersorganisatie komt het neer op een bedrag van 50 miljoen gulden. De woordvoerder van het ministerie van milieubeheer zei dat het gaat om een bedrag dat in ieder geval boven de tien miljoen gulden ligt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.