+ Meer informatie

Petitie aan VN moet claims aan Japan steunen

1 minuut leestijd

DEN HAAG - De Stichting Japanse Ereschulden, die sinds april dit jaar het leed yan Nederlandse oorlogsslachtoffers in Japan tracht om te zetten in een schadevergoeding, gaat in september proberen steun te krijgen van de Verenigde Naties in Geneve. Daartoe zal een petitie worden aangeboden aan de Mensenrechtencommis-

Volgens voorzitter S. Lapré van de stichting is het aantal ingediende claims inmiddels gestegen tot 65.000. In totaal zou dat aantal volgens de voorzitter kunnen oplopen tot 270.000. Het schadebedrag heeft de stichting inmiddels opgetrokken van de oorspronkelijke 10 dollar per persoon per dag naar 20.000 dollar per persoon, nadat bekend is geworden dat Japanners die door Amerikanen en Canadezen gevangen zijn gehouden op dat bedrag aan schadevergoeding van Canada en de VS kunnen rekenen.

Volgens Lapré is het niet minder dan billijk dat de Nederlanders, 'die destijds onder veel zwaarder omstandigheden dan de Japanners werden vastgehouden, hetzelfde bedrag vragen. De totale schadeclaim van de Stichting Japanse Ereschulden zal naar schatting van Lapre 6 miljard dollar bedragen.

Japan heeft tot dit moment gezegd zich nergens toe verplicht te voelen op basis van verdragen uit 1952 en 1956. De stichting acht de verdragen echter achterhaald.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.