+ Meer informatie

Elektrische auto laadt op in kwartier

Nissan is slag voor op concurrentie

2 minuten leestijd

DETROIT (AP) - De Japanse autoconstructeur Nissan heeft gisteren een elektrische auto onthuld die binnen vijftien minuten opgeladen kan worden. De prototypes van de concurrentie hebben daarvoor nog enkele uren nodig.

Nissan maakte echter geen produktieplannen bekend voor de FEV (Future Electric Vehicle). General Motors (GM), de Amerikaanse autofabriek die anderhalf jaar geleden al met de "Impact" kwam, heeft gezegd in het midden van de jaren negentig met een elektrische auto op de markt te komen.

Nissan, dat een fabriek in de VS heeft, staat net als andere automakers onder druk om met een elektrische auto te komen. Zo is in Californië bij wet bepaald dat in 1998 2 procent van alle auto's die door een bepaald merk worden verkocht geen schadelijke stoffen mogen uitstoten. In 2003 wordt dat 10 procent. GM, Ford en Chrysler, de grote drie in de VS, hebben een consortium gevormd dat onderzoek doet naar de technologie voor elektrische auto's.

Problemen

Een van de problemen is de actieradius. De Impact van GM kan tegen een snelheid van 90 kilometer per uur 200 kilometer afleggen voordat opladen nodig is. Afhailkelijk van het voltage duurt het twee tot acht uur voordat de accu's weer vol zijn. De FEV van Nissan doet met 70 kilometer per uur en een reikwijdte van 160 kilometer iets voor het prototype van GM onder, maar is volgens ingenieurs van de fabriek binnen 15 minuten weer volledig rijklaar. De tijdsbeparing bij het opladen zou het gebrek aan snelheid en reikwijdte kunnen compenseren.

Nissan maakt gebruik van nikkelcadmium-accu's, die gewichtsbesparend zijn, terwijl GM conventionele lood-zuur-accu's monteert. Geen van de autofabrikanten heeft nog gezegd wat de elektrische auto's moeten gaan kosten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.