+ Meer informatie

Boek over Oude Wester

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — Donderdagmiddag kreeg de burgemeester van Amsterdam een boek over 350 jaar Westerkerk aangeboden dat handelt over de geschiedenis van de bouw en van het dagelijks leven in en rond die kerk.

Het boek „De Oude Wester 350 jaar" schenkt aandacht aan de unieke plaats die de Westerkerk en de toren nu al drie en een halve eeuw in Amsterdam innemen. Auteurs zijn Jan Roelfs en Jaap Balk die in Amsterdam beslist geen onbekenden zijn. Verder verleenden medewerking Frans Hupsch en ds. Ter Linden van de Westerkerk.

Kerk en toren worden in het boek apart beschreven, maar overlapping hier en daar kon uiteraard niet achterwege blijven. De kerk en de toren zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden.

Het boek is rijk geïllustreerd met prenten, foto's en curiosa (met onder andere de plattegrond van Amsterdam anno 1641 van de in de kerk begraven Johan Blaau).

Wel en wee
In het boek staat het wel en wee van deze Amsterdamse kerk beschreven. Het doel van de kerk is af te lezen uit de tekst boven de deur die vanuit de kerk toegang geeft tot de kosterij. Daar staat: Tot oefeninge van de christelycke religie is deze Wester-Kerck ghesticht.

„De Oude Wester 350 jaar" bevat verhalen over de bouwer (Hendrick Corneliszoon de Keyser) en zijn medewerkers, over het „zwart van de kerkgangers" en over de zwarte dag als de gaanderij in 1704 instort. Een klein hoofdstukje gaat over een uitzonderlijke „Oefeninge". Dat gaat dan over het kroningsfeest van koning Willem III, waaraan een godsdienstoefening in de Wester was gewijd.

In het boek zowel als op de tentoonstelling is meermalen te lezen dat het woord Gods centraal staat in de Westerkerk. Aan de bijdrage van ds. N. M. A. ter Linden is dat niet zozeer merkbaar. Onder het kopje „zingend geloven" geeft hij weer hoe de geloofsbeleving van de kerkgangers is.

Ik citeer ds. Ter Linden: „Wie nog 's ouderwets wil zingen kan in Amsterdam terecht: 's morgens in de Westerkerk, waar we met overgave de lofzang gaande houden, 's Middags in café De Twee Zwaantjes waar bij de accordeon de smartlappen galmen. Een mens knapt er van op".

Dit citaat is kenmerkend voor de aard van die prediking. De Amsterdamse gemoedelijkheid en de veelgeprezen humor staan hier volgens mij veel centraler dan het Woord Gods.

Het boek geeft overigens uitstekende informatie over de kerk en de toren. Het is uitgegeven door Tiebosch BV, telt 176 pagina's en is in de Westerkerk en bij de boekhandel verkrijgbaar. De paperback kost ƒ 22,50 en de gebonden uitvoering ƒ28,50.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.