+ Meer informatie

Jodium (I)

2 minuten leestijd

De hoeveelheid jodium in onze voeding is onvoldoende, liet prof. dr. D. van der Heide, hoogleraar fysiologie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen, onlangs weten. Hij deed onderzoek naar de "jodiumstatus" van de bevolking. Daaruit bleek dat de jodium-inname van de Nederlandse bevolking behoorlijk ver ligt onder het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen minimum. Een flink tekort aan jodium kan leiden tot struma, waarbij sprake is van een vergrote schildklier en het kan ook leiden tot ontwikkelingsstoornissen van de ongeboren vrucht. Een gering jodiumtekort wordt in verband gebracht met teruglopende intellectuele prestaties.

Sinds 1928, met een onderbreking van 1974 tot 1982, is gejodeerd keukenzout (JoZo) in de winkels verkrijgbaar, naast ongejodeerd zout (NeZo). Het zout dat door de bakkers in brood wordt gebruikt is gejodeerd, maar bakkers zijn sinds 1984 niet meer verplicht dit broodzout te gebruiken.

De jodiumtoevoeging aan keukenen bakkerszout blijkt evenwel niet voldoende te zijn. In Helmond bij voorbeeld kon bij 40 procent van de meisjes en bij 31 procent van de jongens een vergrote schildklier worden gevonden. In andere plaatsen waren deze percentages respectievelijk 19 en 4 procent (Leiden en Goes).

Het verschil in percentages tussen jongens en meisjes kan worden verklaard uit het feit dat jongens meer boterhammen, met broodzout, eten dan meisjes. De verschillen tussen de woonplaatsen worden veroorzaakt door het gehalte aan jodium in het grondwater. Helmond geldt al vanouds als een gebied waar veel struma onder de bevolking voorkomt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.