+ Meer informatie

Ziekenhuizen Drechtsteden gaan samen

Wachtlijsten door fusie korter

2 minuten leestijd

DORDRECHT - De medische staven van het Drechtsteden Ziekenhuis (Dordrecht/Zwijndrecht) en het Merwedeziekenhuis (Dordrecht/Sliedrecht) gaan fuseren. Zij maakten gisteren bekend dat zij een verenigde medische staf gaan vormen.

Uit de fusie tussen de medische staven vloeit een algehele fusie van de beide ziekenhuizen voort. De directie van het Drechtsteden Ziekenhuis en de raad van bestuur van het Merwedeziekenhuis vertelden dat een fusie van de beide instellingen hoogstwaarschijnlijk per 1 januari haar beslag krijgt.

De belangrijkste reden voor een samenvoeging is de optimalisering van de patiëntenzorg. Dat trachten de instellingen te bereiken door functies als kindergeneeskunde, verloskunde of gynaecologie te concentreren op een van de locaties in Dordrecht. "Dat betekent dat bijvoorbeeld alle cardiologen in het Merwedeziekenhuis zitten en de neurologen in het Drechtsteden", aldus D. R. Halkema, voorzitter van de verenigde medische staf gisteren.

De ziekenhuizen tellen samen ruim negenhonderd bedden. De concentratie van de medische staven heeft geen ontslagen voor de drieduizend personeelsleden tot gevolg. "De winst die de fusie oplevert, wordt vertaald in een verlichting van de werklast van de specialisten, die meer tijd aan de patiënt kunnen besteden", aldus W. van de Meeren, directeur van het Drechtsteden Ziekenhuis.

Een verkorting van de wachtlijsten en kostenbesparingen doordat kostbare apparatuur maar op één locatie nodig is, zijn andere voordelen. Ook hoeven patiënten niet meer uit te wijken naar steden als Rotterdam of Amsterdam omdat alle deskundigheid in de buurt zit. Vice-voorzitter J. L. Schuller: "Ook hopen we met een fusie in te spelen op een ander belangrijk knelpunt, een dreigend tekort aan adequaat personeel".

De beide instellingen sluiten niet uit dat op termijn wordt toegewerkt naar één ziekenhuislocatie in Dordrecht. "Het mooiste is natuurlijk één eilandziekenhuis, maar dat is voorlopig niet haalbaar en zal ook niet gebeuren voor het jaar 2013", aldus Halkema. De geplande renovatie van de locatie Refaja (Drechtsteden Ziekenhuis) zal daarom gewoon doorgang vinden.

De plannen voor de bouw worden in verband met de toekomstige functieverdeling wel aangepast. De nevenlocaties in Sliedrecht en Zwijndrecht zullen als poliklinisch onderzoeks- en dagbehandelingscentrum en basisplus-ziekenhuis gehandhaafd blijven.

Fusie

Het is niet de eerste keer dat bij de instellingen over fusie wordt gesproken. In 1995 ging een fusie tussen de beide ziekenhuizen, geïnitieerd door de directies, niet door. Beide instellingen kwamen toen na een diepgaand onderzoek tot de conclusie dat er talloze redenen waren voor intensieve samenwerking, maar dat de tijd voor een fusie nog niet rijp was. "Het overviel iedereen, waardoor de winst voor de patiënt niet werd gezien", meent Van de Meeren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.