+ Meer informatie

Vreemde affaire

2 minuten leestijd

ANKARA — Een. oude „Boeing 707", die zestien maanden lang verlaten op het internationale vliegveld van Ankara heeft gestaan, is het enige „bewijsstuk" in een affaire die de man die het vliegtuig daar heeft laten staan heeft, een miljoen honderd vijfenvijftig duizend dollar heeft opgebracht.

De Boeing-affaire is nogal ingewikkeld. Het is ongetwijfeld om die reden dat de Turkse autoriteiten zich onthouden van elk officieel commentaar. In Ankara begon deze zaak in de avond van 23 januari 1980 toen de verkeerstoren zich verplicht zag in te stemmen met een verzoek tot noodlanding van de piloot van een vliegtuig waarvan twee motoren bij het binnenvliegen van het Turkse luchtruim uitgevallen waren. Volgens de piloot was hij uit Lamaca vertrokken met bestemming Luxemburg.

De piloot die die dag op het internationale vliegveld van Esenboga uit het vliegtuig stapte had een paspoort op naam van Alex KoUer-Bauer. Hij verzekerde de autoriteiten dat hij spoedig zou terugkeren en verdween.

Pas toen enkele weken geleden een agent vén het Amerikaanse FBI (Federale politie) met een onderzoeksmandaat van het hof van Florida in Turkijke arriveerde gaven de Turkse autoriteiten toe dat er iets bijzonders met het vliegtuig aan de hand was.

Als men Amerikaanse bronnen in de Turkse hoofdstad mag geloven moet de Boeing-affaire slechts gezien worden als een goed georganiseerde oplichting van vertakkingen in vele landen. De zaak nam een aanvang in 1977. Volgens bovengenoemde kringen wilde toen de regering van de islamitische republiek Mauretanië van een gespecialiseerde Britse onderneming, „Boca Investments", met zetel in Jersey, tweehonderd browning-mitrailleurs kaliber 50 kopen in de Verenigde Staten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.