+ Meer informatie

Britten gaan misdaad strenger aanpakken

Elizabeth spreekt troonrede uit

2 minuten leestijd

LONDEN (AP) - Groot-Brittannië gaat streng optreden tegen asociaal gedrag en kleine criminaliteit. Dat is de strekking van de rede die de Britse koningin Elizabeth II gisteren heeft gehouden ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar.

Een van de aangekondigde maatregelen: de vaste openingstijden voor Britse pubs worden afgeschaft. Nu sluiten alle kroegen om 23.00 uur de deuren en wordt een groot aantal aangeschoten Britten tegelijkertijd op straat gezet. Dat is vragen om verstoring van de openbare orde, vindt de Britse regering, die verder snelrecht wil toepassen voor kleine vergrijpen zoals vandalisme, het veroorzaken van vechtpartijen en openbare dronkenschap. De politie krijgt het recht ter plaatse boetes op te leggen. De verkoop van spuitbussen met verf wordt aan banden gelegd om graffiti tegen te gaan.

In het Britse strafrecht krijgt het slachtoffer een sterkere positie, kondigde de koningin aan. Rechtbankjury's mogen voortaan op de hoogte worden gesteld van de details van vroegere veroordelingen van de verdachte. Het beginsel dat niemand twee keer voor hetzelfde vergrijp kan worden veroordeeld, wordt afgeschaft. Als "nieuw en belangrijk bewijs" opduikt over een zwaar misdrijf, kan een proces worden heropend.

"Centraal in het wetgevingsprogramma van mijn regering staat het voornemen het strafrecht te hervormen en te herbalanceren, om te zorgen voor gerechtigheid voor iedereen en om de belangen van slachtoffers, getuigen en de gemeenschap veilig te stellen", zei de koningin.

Bij monde van de koningin kondigde de regering van premier Tony Blair verder wetgeving aan voor de introductie van nieuwe soorten straffen voor extreem gevaarlijke en voor minderjarige criminelen. Ook wil de regering dat daders van zware misdrijven voor onbepaalde tijd kunnen worden opgesloten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.