+ Meer informatie

Drentse dorpen strijden over grootste zwerfkei

2 minuten leestijd

DE KIEL/BORGER (ANP) - In Drenthe is een dorpsstrijd ontstaan over wie de grootste zwerfkei binnen zijn grenzen heeft.

De strijd is begonnen tussen het dorp De Kiel en het nabijgelegen Borger. Het is niet uitgesloten dat meer dorpen zich in de strijd zullen voegen.

Vrijdagmiddag zullen speciale 'keienmeters' met wiskundige formules bepalen hoe groot de steen in De Kiel is. Daarna doen ze op verzoek andere dorpen aan voor een meting.

Voorzitter P. Ursum van Dorpsbelangen De Kiel weet bijna zeker dat de grootste zwerfkei in het bos langs het fietspad tussen De Kiel en Wezuperb rug staat. "We zijn al een tijdje, samen met Staatsbosbeheer en de christelijke basisschool in het dorp, bezig met het opknappen van de omgeving van de enorme kei, die lange tijd min of meer verstopt lag onder de bomen en het struikgewas. Tijdens dit werk werden we er door mensen uit de omgeving op gewezen dat deze kei de grootste van Drenthe moet zijn. Omdat we dat zeker willen weten, gaan we de steen vrijdag meten en dagen we andere dorpen met grote zwerfkeien uit om hun steen ook te laten meten door onze keienmeters."

De keienmeters, leden van de dorpsbelangenvereniging, maken gebruik van een wiskundige formule die ook wordt gehanteerd bij het meten van de grootte van een bal. Dit op aanraden van een broer van Ursum, die mijnbouwkundig ingenieur is. "We hebben er nog aan gedacht om de steen op te hijsen en het gewicht te bepalen, maar daarvoor heb je hijskranen nodig en dat is misschien niet overal even gemakkelijk. Nu hebben we een meetmethode die overal kan worden toegepast."

Vanuit Borger is de uitdaging al opgepakt door M. Aslander. Hij is initiatiefnemer van het project Gathering Stones, dat bestaat uit het nabouwen van het grootste hunebed in Borger, deze zomer. Voor dit project zijn al enkele grote zwerfkeien naar Borger gehaald.

Aslander denkt dat hier wel eens de grootste van Drenthe bij zou kunnen zitten. Hij daagt de keienmeters dan ook op voorhand uit de stenen in Borger te komen meten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.