+ Meer informatie

SU-zetel in V-raad wellicht naar Rusland

Republieken willen mogelijk VN-li(i worden

1 minuut leestijd

NEW DELHI (AP) - De zetel van de Sowjet-Unie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt misscliien overgedragen aan de Russische Federatie en afzonderlijke Sowjetrepublieken vragen mogelijk VN-lidmaatschap aan. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Thomas Pickering, gisteren gezegd.

Pickering, die op bezoek was in de Indiase hoofdstad New Delhi, onderstreepte echter dat over de kwestie van de Sowjetvertegenwoordiging in de Veiligheidsraad in Moskou zelf moet worden beslist. „We zien graag dat de kwestie op basis van wederzijdse overeenstemming wordt opgelost", aldus Pickering.

De Sowjet-Unie is een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, naast de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Pickering zei dat de VN, die nu 159 lidstaten heeft, wellicht onafhankelijke Sowjetrepublieken als nieuwe leden in zijn gelederen krijgt. Eerst zal wel moeten worden vastgesteld in hoeverre deze republieken werkelijk onafhankelijk zijn.

Ligt anders

Zes Sowjetrepublieken hebben huri onafhankelijkheid uitgeroepen, waaronder de drie Baltische landen Estland, Letland en Litouwen. „Wat betreft de Baltische landen is het wat ons betreft gemakkelijk. De VS heb

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.