+ Meer informatie

Zuidmolukkers verspreid in diverse gevangenissen

Verzoek Manusama afgewezen

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De Zuidmolukse jongeren, die als daders van de gijzelingen te Wijster (treinkaping) en te Amsterdam (Indonesisch consulaat) gevangen zitten, zijn over verschillende gevangenissen verspreid. Staatssecretaris Zeevalking (Justitie) heeft het verzoek van ir. Manusama om de jongeren in één gevangenis te plaatsen van de hand gewezen.

Zaterdag had het congres van de Zuidmolukse organisatie Badan Persatuan, waarvan ir. Manusama voorzitter is, er in een telegram bij de staatssecretaris op aangedrongen de Zuidmolukse jongeren in één gevangenis bij elkaar te houden. Staatssecretaris Zeevalking heeft maandag in een gesprek met ir. Manusama, dat op diens verzoek plaatshad, gezegd dat tot spreiding is besloten in het kader van het normale strafbeleid. Bij de plaatsing van gedetineerden in een gevangenis wordt, aldus de bewindsman, gezocht naar een zo goed mogelijke combinatie van het regiem in de gevangenis en de mogelijkheden van de gedetineerden. Voorts liet de staatssecretaris nog weten dat elk half jaar wordt bekeken of de gedetineerde nog het beste op zijn plaats is in de gevangenis waar hij verblijft.

Spanningen

In het plaatsingsbeleid speelt ook een rol dat de ervaring heeft geleerd dat het plaatsen van gedetineerden, die als een samenhangende groep zijn te beschouwen in een inrichting tot spanningen aanleiding kan geven. Mede daarom, aldus de staatssecretaris tegenover ir. Manusama, zijn de Zuidmolukse jongeren over verschillende gevangenissen verdeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.