+ Meer informatie

Juni erg koud en natste maand van de eeuw

2 minuten leestijd

DE BILT (ANP) - Voor niemand zal het als een verrassing komen: het KNMI in De Bilt heeft juni 1991 „uitgeroepen" tot de koudste en natste junimaand van de eeuw. Het meteorologisch instituut bevestigt wat iedereen aan den lijve heeft kunnen ondervinden: „extreem nat, zeer koel en zeer somber".

In juni daalde ruim 15S millimeter regen neer. Daarmee sloeg juni 1991 het record van juni 1927, toen men 150 millimeter regen opving. De plaatselijke buien vertoonden echter grote onderlinge verschillen. Soesterberg zag 170 millimeter regen neerkomen, terwijl Eindhoven 71 millimeter opving.

Juni was een kouwelijke zomermaand met een gemiddelde temperatuur van 12,5 graden Celsius. Volgens het KNMI is dat normaal 15,2 graden. Juni 1991 behoort tot de koudste junimaanden van de eeuw. Alleen juni 1923 en juni 1916 waren met gemiddelde temperaturen van respectievelijk 11,6 en 12,2 graden kouder.

Op de tweede dag van deze maand registreerde het KNMI overdag een temperatuur van niet meer dan 1 graad Celsius. In de nacht was het vlak boven de grond zelfs min 4 graden.

Juni had toch nog twee warme dagen. Dat zijn dagen waarop een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius wordt bereikt. Normaal hadden dat er dertien moeten zijn. teem. Dat betekent dat de scholen meer vrijheid krijgen, bij voorbeeld om hun eigen personeelsbestand vorm te geven. Tegenover de grotere bevoegdheid voor de schoolbesturen komen er ook meer mogelijkheden voor inspraak voor het personeel, zo beloofde Wallage de onderwijsvakbonden.

De Onderwijsraad heeft enkele weken geleden kritische kanttekneningen gemaakt bij de nieuwe medezeggenschapsregeling. Deze zou in strijd zijn met de vrijheid van onderwijs. De Tweede Kamer moet over de nieuwe medezeggenschapsregeling nog een definitief besluit nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.