+ Meer informatie

Liever geen amarant

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van de rode kleurstof amarant in uw produkten. Gebruik liever een ander, en maak in ieder geval het amarantgehalte van uw produkten niet hoger dan 30 milligram per kilogram.

De hoofdinspecteur van de Volksgezondheid, belast met het toezicht op de levensmiddelen, heeft vorige week deze aanbeveling gedaan aan de Nederlandse levensmiddelenfabrikanten. Verder heeft Nederland de EEG gevraagd om zo spoedig mogelijk overleg te voeren over maatregelen tegen amarant.

Zoals gemeld is amarant, overal ter wereld een van de meest gebruikte kleurstoffen voor levensmiddelen en cosmetica, voortaan in de Verenigde Staten verboden. Wetenschappelijke onderzoekers zijn daar namelijk van mening dat de stof kanker kan verwekken. De Europese commissie koestert die verdenking ook. Haar diensten zijn nog bezig met een onderzoek.

Amarant wordt onder meer gebruikt voor het kleuren van jam, likeur en lippenstift. In enorme hoeveelheden krijgt de consument het niet binnen zegt het ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne in Leidschendam. In 1972 kreeg iedere Nederlander er gemiddeld 1,9 milligram per dag van binnen. In dat jaar werd de nog toelaatbaar geachte dagelijkse ,,consumptie" in ons land verlaagd van 1,5 tot 0,75 milligram per kilogram lichaamsgewicht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.