+ Meer informatie

Plan-De Vries goed tegen werkloosheid

CPB: Tienduizenden extra banen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het voorstel van minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid om het minimumloon en de uitkeringen volgend jaar met 1 procent minder te laten groeien dan de lonen in het bedrijfsleven, leidt tot een baan voor 10.000 werklozen. Bovendien komen er —als het voorstel wordt uitgevoerd— nog eens 10.000 tot 15.000 nieuwe banen bij. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

In opdracht van het kabinet heeft het CPB de gevolgen van het voorstel van De Vries voor de werkloosheid en de werkgelegenheid berekent. Als het kabinet zou besluiten de uitkeringen en het minimumloon elk jaar 1 procent minder te laten achterblijven bij de lonen in de marktsector, dan zou de werkloosheid daardoor elk jaar met 10.000 mensen extra afnemen.

Het effect van het plan-De Vries op de ontwikkeling van de werkgelegenheid is nog wat groter: elk jaar 10.000 tot 15.000 nieuwe banen erbij. Bij een ongewijzigd beleid zakt de groei van de werkgelegenheid volgend jaar terug tot 40.000 nieuwe banen. Ter vergelijking: vorig jaar nam de werkgelegenheid nog toe met 100.000 nieuwe banen. Het voorstel leidt in 1992 dus al tot zo'n 30 procent extra werkgelegenheid.

Het plan van De Vries brengt de PvdA in verlegenheid. De sociaal-democraten hebben bezwaar tegen een verlaging van de uitkeringen. Met een verlaging van het minimumloon met 1 procent heeft de PvdA veel minder moeite, omdat de werknemers daar netto niet door achteruit gaan. Hun brutoloon wordt weliswaar wat lager, maar ze gaan ook minder belasting betalen. Volgens minister De Vries gaan de werknemers met een minimumloon er in zijn voorstel zelfs iets op vooruit. Voor de PvdA blijft het echter niet te verteren dat de uitkeringen niet meer gelijk op zouden gaan met de lonen in het bedrijfsleven.

Inleveren

De voorgestelde maatregel kost het Rijk volgend jaar 1 miljard gulden aan lagere belastingopbrengst. Om dat geld bij elkaar te krijgen wil De Vries in 1992 de inflatiecorrectie in de belastingen niet toepassen. Dat betekent dat de hogere inkomens relatief wat meer inleveren dan de lagere inkomens, omdat de lagere inkomens nu eenmaal minder belasting betalen. De Vries wil het plaatje verder financieel rond krijgen door enkele milieusubsidies om te zetten in milieutoeslagen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.