+ Meer informatie

Echt Chinese maaltijd is meer dan nasi goreng

3 minuten leestijd

Een Chinese maaltijd bestaat altijd uit meer dan één schotel. 't Kost meer tijd, maar het resultaat is de moeite waard. Wie denkt dat dat wat veel is, kan van elk gerecht iets minder maken. (Tussen haakjes: nasi goreng is een Indisch gerecht...)

Cassia lam
De cassia is een heel klein, geel bloempje met vier bloemblaadjes, dat laat in september bloeit; het gerecht wordt zo genoemd omdat de eieren dezelfde kleur hebben.

100 g lamsfilet,
3 eieren,
½ theel. ve-tsin,
2 theel. rijstwijn (of sherry),
1 theel. zout,
1 plakje gemberwortel, geschild
2 eetl. kippevet

Snij het lamsvlees in dunne reepjes. Hak de gemberwortel fijn. Klop de eieren op en vermeng ze met de reepjes lamsvlees en de gemberwortel. Warm het kippevet in een wok of pan, doe het eiermengsel erin, roer ca. 10 seconden door en voeg zout, ve-tsin en rijstwijn of sherry toe. Roer nog 10 seconden. Serveren.

Toufu à la maison

4 blokken toufu (Ind.: tahoe),
100 g varkensvlees,
⅓ kopje (50 g) prei,
5-6 rode Spaanse pepers,
1 eetl. rijstwijn (of sherry),
1 eetl. sojasaus,
2 eetl. gemalen gele-bonenpasta,
½ theel. zout,
½ theel. sesamolie,
olie voor het frituren

Snijd elk blok toufu overdwars in drie of vier dunne plakken, snijd dan elke plak schuin in twee driehoeken. Snijd het varkensvlees in kleine, dunne plakjes; snijd de prei schuin tot blokjes; snijd de rode pepers in kleine stukjes.

Verhit de olie; fruit de stukjes toufu ca. 2 minuten; haal ze eruit en laat ze uitdruipen. Giet de overtollige olie uit de pan, maar laat ca. 1 eetl. (15 ml) in de wok achter. Doe het varkensvlees en de rode pepers erbij, roer door; voeg rijstwijn of sherry, sojasaus, toufu, prei en gele-bonenpasta toe; bak ca. 3 minuten. Voeg sesamolie toe en serveer

De vier jaargetijden

1 klein blik mini-maïskolven (lente) U kunt in plaats hiervan ook bamboescheuten of jonge worteltjes gebruiken
1 bleekselderijhart (zomer)
225 g varkensfilet (herfst)
25 g Chinese gedroogde champignons (winter)
3 eetl. olie,
1 theel. zout
1 theel. suiker,
1 eetl. sojasaus
2 eetl. rijstwijn (of sherry)

Week de champignons 20 minuten in warm water en verwijder de harde stukjes. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Laat de maïskolven uitlekken. (Als u bamboescheuten of wortels gebruikt, snijd die dan in dunne plakjes.) Verhit in een wok of braadpan 1 eetlepel ml) olie.

Roer-bak het varkensvlees tot de kleur verandert. Haal het varkensvlees uit de wok, doe de rest van de olie erin en laat dit heet worden. Doe de hele champignons en de andere groenten erin en voeg zout, suiker en varkensvlees toe. Een paar maal roeren, doe er dan sojasaus en rijstwijn of sherry bij. Zodra dit gaat borrelen is het gerecht klaar.

                              -----------------------------

Chinese keukengeheimen

„De Chinees" staat vaak gelijk aan een portie nasi. De Chinese keuken heeft veel meer te bieden. Deze keuken heeft diverse 'scholen'. Het boek "De echte Chinese keuken" geeft recepten uit die scholen, maar ook heel veel informatie. Vooral over de historie en de cultuur van de "school". Echt een boek voorde liefhebber. Natuurtijk wordt o.a. ook verteld hoe je met stokjes eet. Foto's van veel gerechten en van het land sieren het boek. Scherp zijn ze lang niet alle.

"De echte Chinese keuken" door Deh-ta Hsiung; uitg. Zomer & Keuning, Ede; 224 blz., ƒ 49,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.