+ Meer informatie

Napijn Harrisburg

1 minuut leestijd

HARRISBURG (PENNSYLVANIA) — Twee jaar na het ergste ongeluk ter wereld met kernenergie, op het vlakbij Harrisburg gelegen Three Miles Island, zijn de gevolgen ervan nog schrijnend merkbaar. Het zal nog jaren duren voordat de rommel op de fabriek is opgeruimd. De eigenaars van de fabriek, General Public Utilities en de dochtermaatschappij Metropolitan Edison, hebben gewaarschuwd dat de kosten waar zij door het ongeluk nog voor komen te staan naar hun bankroet zullen leiden.

Het ongeluk gebeurde op' 28 maart 1979. Een van de twee kernreactors van de fabriek raakte oververhit, de kern dreigde te smelten en honderdduizenden liters besmet water stroomden weg. De gezondheidsdienst van de staat heeft rapporten gepubliceerd waarin staat dat het ongeluk geen gevolgen heeft gehad voor het sterftecijfer onder de kinderen in de omgeving.

Dr. Ernest Stemglass, een professor van de medische universiteit te Pittsburgh die bekend staat om zijn afkeer van kernenergie, heeft verklaard dat er 600 kinderen extra door zijn overleden, maar vele deskundigen spreken dit tegen.

De grootste zorg blijft echter nog steeds de schoonmaak en die kan nog jaren duren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.