+ Meer informatie

Vrije zaterdag voor Poolse mijnwerkers

Overeenkomst regering vakbond

1 minuut leestijd

WARSCHAU — Voortaan zijn de mijnwerkers in Polen elke zaterdag vrij. Dit zijn de regering en de vrije vakbeweging „Solidariteit" vrijdag overeengekomen. Er bleven ook punten van onenigheid bestaan tussen de partijen.

Terwijl men in acht groepen doorpraatte over het werken in de mijnen, het loonbeleid, het gezag van de wet, de internationale activiteiten van Solidariteit, de bouw, het onderwijs, de massamedia en economische vraagstukken, ontstond een pittig meningverschil naar aanleiding van de beslissing van de vrije vakbeweging, een delegatie te sturen naar het wereldcongres van metaalarbeiders, in de loop van mei in de Verenigde Staten. De regering is bang, dat een Poolse delegatie aldaar politiek gebruikt gaat worden, en wel tegen de Poolse staat.

Verder bleef men het oneens over de vakbondsrechten van Polen die op contract naar het buitenland gaan. Solidariteit vindt dat ze al hun rechten behouden, terwijl de regering erop wees dat in bepaalde landen, vooral in Afrika, sommige vakbondsactiviteiten ronduit verboden zijn.

Congres
Op 31 augustus houdt Solidariteit zijn eerste nationale congres. Dan is het precies een jaar geleden dat het Akkoord van Gdansk tot stand kwam. De woordvoerder van de vrije vakbeweging, Janusz Onyszkiewicz, zei op een persconferentie verder dat voordien op regionale en nationale schaal vakbondsverkiezingen worden gehouden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.