+ Meer informatie

B ewapeningsgeheim

2 minuten leestijd

JERUZALEM — Versterking van de militaire samenwerking tussen de VS en Israël is de hoofdlijn van een geheim „werkdocument" van het Amerikaanse ministerie van buiténWi landse zaken, dat maandag

werd gepubliceerd door het Israëlische blad „Yedioth Aharanoth". De publikatie kwam even nadat de Amerikaanse mi:;| nister van defensie Haig in Is;:i|| raël op bezoek was geweest. (|| Volgens het blad zijn de vooral naamste nieuwe elementen die in het document worden toegevoegd aan de samenwerking de volgende. Israël krijgt extra P15's en waarschuwingsappara|M tuur als tegenwicht voor de ver^ betering van de Saoedische F^ 15's. In de tweede plaats zullen ^ de Verenigde Staten slechts wai^ pentuig leveren aan landen die het vredesproces in het Midili den-Oosten steunen. Saoedi^ Arabië zullen zij ertoe pogen te ^ bewegen geen steun meer te geven aan landen die in plaats daarvan liever terrorisme gebruiken. Volgens het blad zijn dit Irak, Libië, Zuid-Jemen en Syrië.

Bovendien zou Amerikaans materieel in de Negev worden opgeslagen, zou Israël kunnen deelnemen aan het lóaken van een Amerikaanse bommenwerper en zou ook een Israëlisch radarsysteem beschikbaar kunnen komen voor de Amerikaanse F-5J. Washington zou voorts als tussenpersoon gaan fungeren voor de verkoop van Israëlisch militair materieel aan derde landen, zoals ook bijvoorbeeld Gabriëlraketten. De Amerikanen zouden in het MiddenOosten gebruik moeten kunnen gaan maken van Israëlische onderhoudsdiensten en onderdelen, terwijl de Verenigde Staten gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse produktie van militaire technologie zouden moeten gaan begunstigen.

mi

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.