+ Meer informatie

Suriname belangrijk centrum drugshandel

Washington Post op voorpagina:

3 minuten leestijd

WASHINGTON (ANP) - Suriname heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste handeiscentra voor de export van cocaïne naar de Verenigde Staten en Europa. Dat meldde de Washington Post gisteren in een artikel op de voorpagina onder de kop "Drugshandel verplaatst zich naar Suriname".

Amerikaanse functionarissen, de oppositie in Suriname en internationale narcotica-experts worden als de belangrijkste bronnen genoemd voor informatie dat er in Suriname op grote schaal cocaïne geproduceerd wordt in zogenaamde cocainelaboratoria. Volgens deze bronnen zit de militaire commandant Desi Bouterse tot over zijn oren in de cocaïnehandel. Bouterse werkt volgens de Post nauw samen met het Medellinkartel in Columbia.

Pablo Escobar, de leider van de Medellinkartel, heeft volgens de Post nauw met Bouterse samengewerkt. De krant baseert zich op een rapport van een westelijke inlichtingendienst dat de Nederlandse autoriteiten als bron voor zijn informatie noemt.

Rotterdam

De subcommissie voor terreur en narcotica van de commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Senaat stelt een onderzoek in naar berichten dat Bouterse de beruchte Bank of Credit and Commerce International (BCCI) heeft gebruikt voor het witwassen van drugsgeld. Volgens documenten waarover de commissie beschikt, had de Centrale bank van Suriname in 1986 vier bankrekeningen in Miami die voor het witwassen van drugsgeld werden gebruikt.

„Wij stellen een onderzoek in naar de betrekkingen tussen de centrale bank van Suriname, Desi Bouterse en andere Surinaamse functionarissen met BCCI, om vast te stellen of hun relatie met BCCI lijkt op die van Panama", zegt Jonathan Whiner die voor de subcommissie een onderzoek instelt. De Surinaamse ambassadeur in Washington, Wim Udenhout, bevestigt in een interview met de Post dat volgens de justitie in Europa ongeveer 60 procent van de cocaïne-export die naar Rotterdam wordt verscheept, uit Suriname afkomstig is. Rotterdam wordt een van de grootste distributiecentra voor cocaïne in Europagenoemd.

Volgens Udenhout is een grootscheeps onderzoek gewenst naar de beschuldigingen dat Bouterse en de militairen nauw betrokken zijn bij de drugshandel. Volgens de Washington Post, die Amerikaanse functionarissen aanhaalt, wordt op toenemende schaal vanuit Suriname in kleine bootjes cocaïne verscheept, die dan vervolgens op volle zee wordt overgeladen op grotere schepen die de Verenlgde Staten als bestemming hebben.

Laboratoria

In het ontoegankelijke binnenland van Suriname zijn geheime landingsbanen vanwaar cocaïne per vliegtuig wordt verscheept. Dat gebeurt vanaf militaire vliegvelden en een groot aantal niet geregistreerde landingsbanen in de buurt van de grens met Brazilië. Daar worden zowel DC-3toestellen als grotere vliegtuigen voor gebruikt. In dat gebied zouden zich ook cocainelaboratoria bevinden.

Carlos Freeman, een Amerikaan die in het gebied aan de zijde van het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk heeft gevochten, zegt: ,.We denken niet dat er laboratoria zijn, we wéten dat ze er zijn. Onze mensen hebben ze gezien". Volgens het onderzoek van de subcommissie van de Senaat is het heel goed mogelijk dat Bouterse wapens van Belgische, Oostenrijkse en Finse makelij die het vorig jaar gekocht zijn in Polen, Joegoslavië en Brazilië, heeft doorverkocht aan de drugkartels in Columbia.

Dat was in de tijd dat er een strijd op grote schaal aan de gang was tussen de regering van Columbia en de drugskartels. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zien Ronald Venetiaan, de nieuwe president van Suriname, als een lichtpuntje in het Zuidamerikaanse land, maar zij betwijfelen of hij in staat zal zijn de militairen en Bouterse onder controle van het burgerbestuur te brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.