+ Meer informatie

Honing oorzaak van dood baby

1 minuut leestijd

EMMEN - Een baby uit Zuidoost-Drenthe is overleden als gevolg van het eten van honing. Dat maakte de GGD Drenthe gisteren bekend. Het kind is waarschijnlijk besmet geraakt met infantiel botulisme.

Volgens de GGD Drenthe is het de derde keer in ons land dat er een relatie gelegd wordt tussen infantiel botulisme en honing. Uit onderzoek blijkt dat sommige, vooral allochtone, ouders honing gebruiken om kleine kinderen te troosten of om spenen in te dopen.

Volgens het ministerie van VWS kunnen zuigelingen ernstig ziek worden van honing. Het natuurproduct kan besmet zijn met de bacterie die botulisme veroorzaakt. Het ministerie adviseert geen honing te geven aan baby's tot een jaar.

Kinderen kunnen van besmette honing infantiel botulisme krijgen. De bacterie, Clostridium botulinum, die de ziekte veroorzaakt, zit in de darmen. Doordat de darmflora van baby's nog niet volledig is ontwikkeld, kunnen schadelijke stoffen ontstaan die het zenuwstelsel aantasten. Volgens het ministerie treden in korte tijd symptomen op zoals verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid en verstoppingen. Deze ziekteverschijnselen kunnen uitmonden in spierzwakte en verlamming. De baby kan hieraan zelfs overlijden. Als het kind tijdig wordt behandeld en als er geen complicaties optreden, kan de zuigeling volledig herstellen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.