+ Meer informatie

Spleetschildpadden in beslag genomen

1 minuut leestijd

VLISSINGEN (ANP) - Door de verzending van ruim vijfhonderd zogenaamde spleetschildpadden en met name de wijze waarop dit gebeurde, Is het voortbestaan van deze diersoort ernstig bedreigd.

Dit zegt woordvoerder A. Bom van Reptielen Zoo Iguana in Vlissingen, waar in totaal ruim achthonderd in beslag genomen schildpadden zijn ondergebracht. De Algemene Inspectiedienst nam maandag op Schiphol zes kisten met schildpadden in beslag die van het thuisland Tanzania onderweg waren naar hobbyisten in de Verenigde Staten. In vijf kisten waren meer dan driehonderd pantserschildpadden gestapeld.

De vijfhonderd spleet- of pannekoekschildpadden waren in een kist van een vijfde kubieke meter geperst. Bij een groot deel van deze dieren staken bekkenbotten compleet door het vrij flexibele schild en zij hadden flinke verwondingen aan kop of poten. De in beslag genomen partij spleetschildpadden zou volgens Bom 90 tot 95 procent van de wereldpopulatie uitmaken.

Hij kan moeilijk aangeven hoeveel van de dieren te redden zijn. De Stichting Traffic, onderafdeling van het Wereldnatuurfonds, probeert volgens Bom contacten te leggen met instanties in Tanzania over verantwoorde terugzetting van de schildpadden die de ellende overleven. ' •" '-•

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.