+ Meer informatie

Gips uit kolencentrales goed bruikbaar in bouw

Gelderse milieudienst maakte studiereis

2 minuten leestijd

ARNHEM — Het gips, dat wordt gevormd bij de ontzwaveling van rookgassen uit kolengestookte elektriciteitscentrales, is goed bruikbaar ais bouwmateriaal. Dat gips heeft vergeleken met het tot nu toe in de bouw gebruikte natuurgips zelfs het voordeel, dat de radioactiviteit ervan belangrijk minder is. fSI#-

Boekhouder

Deze werd vorige week gearresteerd omdat hij bij een aantal verduisteringszaken van de ex-notaris betrokken zou zijn gewepst. Bij hem werd een kopie van de zes of zeven kantjes tellende brief gevonden. Hij werd begin maart, enkele weken na de arrestatie van mevr. S.-S. uit de gevangenis gesmokkeld, aldus mr. Pieters.

Geen bezoek

Volgens de officier heeft mr. Hollander hem verteld dat een personeelslid de brief in haar vakantie had doorgezonden. Dit zou op haar instructies zijn gebeurd.

Aan de ex-notaris zijn inmiddels verschillende beperkingen opgelegd. Zij mag onder meer geen bezoek meer ontvangen en ook geen vrije briefwisseling meer hebben behalve met haar nieuwe raadsman, aldus mr. Pieters. Hij wist

Tot die conclusie is de dienst milieuhygiëne uit Gelderland gekomen na een studiereis van een van zijn medewerkers naar Japan en de Verenigde Staten.

Die reis was volgens de dienst nodig om nieuwe voorschriften te kunnen opstellen ten aanzien van de beperking van de luchtverontreiniging door de enige weken geleden in gebruik genomen kolencentrale bij Nijmegen. Deze grote centrale is' de eerste kolengestookte eenheid in ons land, waar over enkele jaren, met financiële hulp van de rijksoverheid, de rookgassen op vrij grote schaal ontzwaveld zullen workomen grote hoeveelheden. Daarbij den gips vrij.

Zonder moeite

De dienst milieuhygiëne Gelderland verwacht, dat de centrale in Nijmegen haar gips te zijner tijd zonder al te grote moeite in de bouw zal kunnen afzetten.

De studiereis naar Japan en Amerika werd ook meegemaakt door vertegenwoordigers van het ministerie van volksgezondheid en milieuhygiëne.

Uit het verslag van de reis blijkt voorts, dat de verwijdering van stikstofoxiden uit de rook van een kolencentrale nog niet goed mogelijk is. Experimenten hebben aangetoond, dat het wel kan, maar gezien de hoge bedrijfskosten moet het verdere verloop van deze experimenten worden afgewacht, voordat er in Nijmegen mee kan .worden begonnen, aldus de Gelderse dienst milieuhygiëne.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.