+ Meer informatie

Felle brand verwoest Dordts Philipsbedrijf

Brandstichter aangehouden

2 minuten leestijd

DORDRECHT — Een korte maar zeer felle brand, die gepaard ging met een serie explosies heeft donderdagmiddag een magazijn verwoest OJÏ het terrein van Johan de Witt BV in Dordrecht, een dochteronderneming van Philips. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Later op de dag bleek dat de brand was aangestoken. De dader is inmiddels gepakt.

Volgens een woordvoerder van de politie bedraagt de schade enkele miljoenen guldens. Tijdens de brand, omstreeks kwart voor een ontstaan, ontploften een aantal van de in totaal 24 in de hal aanwezige waterstofcilinders. Scherven vlogen in het rond en werden op 200 meter afstand van de hal teruggevonden. Het verkeer werd omgeleid. Omstreeks twee uur had de brandweer van Dordrecht, die zeer snel ter plaatse was, de brand geblust.

ANDERE PAISDEN

BEHOUDEN

Het lukte de brandweer, die ook een blusboot in de haven l3ij de fabriek gebruikte, om de gebouwen rond het in brand staande magazijn te behouden: twee laboratoria, een expeditielial en een grote fabriekshal met transformatorhuls er tegenover. De produktie kan zodoende doorgaan. In de verwoeste hal lagen volgens Philips opgeslagen onderdelen, telefoonkiezers, petroleumfornuizen en koudgaskoolmachines. Bij de „Dordtsdhe metaalindustrie Johan de Witt BV, werken ongeveer 750 mensen.

Vorige week vrijdag woedde een brand in een ander magazijn. De brandweer van Dordrecht ging het vuur te lijf met een blusboot, drie waterkanonnen en negen la.gedrukstralen. Zij werd geholpen door de bedrijfsbrandweer, die de vuurhaard vrijwel meteen had weten op te sporen.

BEKENTENIS

In de loop van de dag heeft de 34-jarige in Dordrecht wonende corveëer M. A. V. tegenover de politie van Dordrecht bekend de brand bij johan de Witt BV te hebben aangestoken. Ook het brandje van vorige week heeft hij gesticht. De politie had de man aangehouden omdat hij in de omgeving van het uitgebrande magazien was gezien en men verdenkingen tegen hem had. Na voortdurend verhoor heeft hij donderdagavond bekend. Als reden gaf hij op onvrede met het feit diat hij twee jaar geleden in funoti ewas teruggezet en nu werk verrichtte dat hij beneden zijn niveau achtte. U hoort er nog meer van. Let op advertentie binnenl^ort in 't R.D.

Prins Claus heeft in Cadier en Keer bij Maastricht een informeel bezoek gebracht aan het internationale studentencongres van de YCS (young cJiristian students), Aan dit congres dat tot en met 21 augustus wordt gehouden nemer! leo studenten deel uit^eo leden. Thema van het congres Is 'de problematiek in de ontwikkelingslanden. In een gemprovlseerde toespraak wekte prins Claus de studenten uit de derde wereld op dienstbaar te zijn aan de massa in plaats van een topklasse te vormen. „Maak van uw bevoorrechte positie gebruik om te gaan werken aan de basis van de massa", zo betoogde prins Claus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.